Не се шегуваме – във Венецуела цената на 1 галон бензин (3.78 литра) е равна на една пета от пенито - или точно 0.002 долара.

След последното поевтиняване можем да пресметнем, че срещу 1 долар могат да се купят точно 1824 литра бензин, което прави пък 1049 литра за 1 български лев.

Това е достатъчно да се придвижим от единия до другия край на Венецуела цели шест пъти, пресмятат от Bloomberg.

Страната обаче може да не е в състояние да продължи със субсидиите, с които поддържа ниски цени на петролните продукти.

„Те на практика са фалирали и не могат да си го позволят", каза Сиобхан Мордън, главен стратег на Jefferies LLC за Латинска Америка.

Това е и може би една от причините, поради която президентът на Венецуела наскоро да обяви, че обмисля да повиши цените на горивата.

Евтините горива в страната са минус за страната и по още един начин – контрабандата им към други държави като Колумбия, Бразилия и др.

Същевременно президентът на Goldman Sachs Group Inc. Гари Кон заяви, че според него цените на петрола ще продължат да се понижават до около 30 долара за барел.

Вчера фючърсите на петрола с доставка през март приключиха на ниво от 45.15 долара за барел, което е най-ниското им ниво от 11 март 2009 г.

На коренно противоположно мнение пък е генералният секретар на ОПЕК Абдал ел-Бадри, според когото петролът в скоро време ще започне да поскъпва и ще достигне цена от 200 долара за барел.