Въпреки сериозното понижение в цената на бензина и дизела, страната ни все още е в топ 10 на тези с най-недостъпен бензин (следствие на ниските доходи). По-точно, страната ни е на седмо място в тази негативна класация.

Въз основа на цената на бензина у нас, са необходими 7.2% от дневния доход на българите за покупка на литър гориво. За сравнение, в Пакистан и Индия, където бензинът е най-скъп, цената на литър отнема съответно 30% и 26.2% от доходите.

Следващи по недостъпност на бензина, съпоставен с доходите, са Филипините, Индонезия, Турция и Тайланд. В Европа ние сме страната с най-недостъпен бензин.

За сравнение, Румъния е на 10-то място с необходими 5.95% от дневния доход за покупката на литър бензин, въпреки по-високата цена на горивото там. Причината – по-високите средни доходи в Румъния в сравнение с тези у нас.

Българите използват 2.1% от доходите си на година за бензин, което ни поставя на 16-а позиция в негативната класация.

Страната ни също така е на не особено завидното 38-о място по цена на бензин в света, сред разглежданите 61 страни.

Най-евтин е бензинът във Венецуела – при близо 2 цента за литър. Втора по ниски цени е Саудитска Арабия с 12 щатски цента за литър.

За сравнение, с най-висока цена на бензина се отличава Норвегия – над 4 лева за литър. Това обаче не бива да води до грешни изводи, защото въз основа на високите доходи на норвежците, страната е почти в дъното на класацията по недостъпност на горивото (на 52 място).

Подобна е и ситуацията в Хонконг. Въпреки че цената на бензина в града-държава е третата най-висока в света, Хонконг е на 38-о място по недостъпност на горивото и на предпоследно 60-о място по процент от доходите, изразходвани за гориво.