Президентът на Венецуела Николас Мадуро отново обвини "капиталистите" за икономическата ситуация в страната - при това по начин, предизвикал присмеха на сънародниците му.

В изявлението си Мадуро направи кратък разбор на проблемите в търговската сфера във Венецуела. Заради ситуацията неотдавна бе подписан закон за контрол върху ценообразуването. Идеята на властите е да задържат ниски цените на стоките от първа необходимост, но претворяването й в дела очевидно е доста трудна задача.

Мадуро отново нападна "капиталистите-спекуланти", които той нарече "крадци", защото от алчност вдигали цените, за да печелят на гърба на народа.

"Искам да кажа на дребните и средни търговци в страната да внимават. Всички венецуелци, до един жертви на капитала, знаят как капиталистите спекулират и крадат. В алчността си капиталистите извличат всевъзможни изгоди от търговията на гърба на народа, вдигайки цените двойно", заяви Мадуро в обръщение по националната венецуелска телевизия.

Изявлението на Мадуро предизвика вълна от присмехулни коментари в социалните мрежи - най-вече заради некоректния изказ на венецуелския президент, според чиито думи жертви на капиталистите са и властите във Венецуела. Но случаят далеч не е прецедент за Мадуро.

Предишното му комично изказване бе по повод честванията на 200-годишнината от влизането на армията на Симон Боливар в Каракас в хода на войната срещу испанското владичество. Тогава Мадуро заяви: "Днес у нас има милиони и милионки последователи на Боливар".

В испанския, както и в повечето други езици, числителното "милион" няма женски род, припомня БГНЕС.