През изминалия уикенд президентът на Венецуела Николас Мадуро изпрати войници, които да окупират магазини на верига за електроника, след като, според управляващите, цените й са били изкуствено завишени.

През лятото жителите на страната започнаха масово да теглят долари извън Венецуела, след което да ги внасят в страната, за да се възползват от контрола на правителството върху валутния курс и да ги обменят с голяма печалба на черния пазар.

Това е само едно от многото странни и уникални неща, които се случват в страната, след като Уго Чавес бе избран за президент през 1998 г. и набързо смени демокрацията със социалистически режим.

Вижте няколко случая, подбрани от Business Insider, в които обществото във Венецуела изглежда се е отклонило от начина, по който се правят нещата в повечето страни.

Във Венецуела не се продава Coke Zero. Забранена е през 2009 г. заради това, че съдържа изкуствени подсладители.

Голфът във Венецуела също е забранен, защото е прекалено буржоазен спорт. Въпреки това няколко години след забраната Уго Чавес поздрави Джонатан Вегас за победата му на международния голф турнир Bob Hope Classic.

В страната на практика има цяла индустрия, посветена на бълването на кралици на красотата.

Първата дама на страната е наричана "първият боец."

В страната има дефицит на тоалетна хартия заради кътането на запаси и спекула. Същото важи за бебешките пелени, млякото и много други неща от първа необходимост.

Инфлацията в страната понякога достига 20%.

Папагалите имат собствени революционни барети.

Доста от хората в страната карат много стари, коли най-често американски.

Тъй "конспирациите" са навсякъде, в страната имаше разследване около причината за разболяването от рак на покойния лидер Уго Чавес.

Дори националният герой Симон Боливар бе ексхумиран, за да се установи дали е починал от туберкулоза или е бил отровен (изследванията не дадоха категорични резултати).

Бившият президент водеше седмично 8-часово токшоу на име Aló Presidente. След смъртта на Чавес името му бе сменено на Dialogo Bolivariano.

Страната искаше да създаде партизанско военно формирование, за да се защитава от американска инвазия.

Във Венецуела "Денят на Христофор Колумб" се нарича „Ден на индианската съпротива“.