Най-опасният наркобарон в света, който в събота избяга от най-охранявания затвор в Мексико, обичал толкова много хубавата храна, че преди ареста си през февруари 2014 г. напускал скривалището си в планините Сиера Мадре, само за да се храни в любимите си ресторанти.

В началото Хоакин Гузман Лоера, известен като Ел Чапо, бил "вбесяващо потаен" и майстор в укриването от мексиканската полиция, пише Патрик Кийф в The New Yorker през миналата година.

Вижте още: Мексиканските власти пуснаха видео от бягството на Ел Чапо

Впоследствие обаче Гузман станал прекалено самоуверен и искал да харчи милионите си, вместо да живее като просяк в планините. "В наркосредите в Мексико казват, че е по-добре да живееш една година добре, отколкото 10 зле", според Кийф.

Въпреки че като се появявал на публични места, Гузман рискувал да бъде видян, той предприемал сериозни предпазни мерки всеки път.

"Хореографията всеки път била една и съща," пише Кийф. "Посетителите на съответния ресторант били обезпокоявани от група въоръжени мъже, който вежливо, но категорично настоявали да получат техните телефони, обещавайки да им ги върнат по-късно вечерта.

Ел Чапо и неговият антураж влизали и хапвали скариди или пържола, след което изказвали благодарности на останалите посетители на ресторанта за тяхното търпение, връщали им телефоните, плащали сметката на всички и изчезвали в тъмнината на нощта."

Ел Чапо е притежавал стотици законни компании в Мексико и е бил напълно наясно с всички опити на полицията да го залови.

Неговата мрежа от информатори в цялата страна нямала равна на себе си, а той е известен с това, че подкупвал доста от тези, които го преследвали. През 2001 г. Гузман успява да избяга от строго охранявания затвор Пуент Гранде, близо до град Дуалахара, като плаща на надзиратели да му помогнат да се измъкне.

Последното бягство на Гузман преди няколко дни му е струвало около 50 млн. долара, като в тази сума влизат и подкупите на служители на затвора.

Оценката е на Джон Хайро Веласкез Васкез, по прякор Попай, ръководител на екипа за мокри поръчки на бившия колумбийски наркобарон Пабло Ескобар.

Вижте още: Пуснаха от затвора колумбийски килър с над 300 убийства

Това обаче не е било проблем за Гузман, чието състояние се оценява на 1 млрд. долара от сп. Forbes.

Според някои експерти, за изкопаването на тунела, през който е избягал Ел Чапо, е била необходима 1 г., а изкопните работи е нямало как да останат незабелязани заради шума.