Пицата е любимата храна на милиони хора по света. В комбинацията от тесто, кетчуп, кашкавал и вкусни топинги има нещо наистина магическо.

Ако пицата е любимата ви храна, вижте няколко факта за нея:

Има организация, която верифицира дали една пица е наистина Неаполитана

През 1984 година е основана Associazione Verace Pizza Nepoletana. Тя има строги правила за това коя пица може да се нарича Неаполитана.

Тя трябва да бъде печена във фурна на дърва с купол, цялата пица трябва да бъде направена на ръка, диаметърът й не бива да бъде над 35 сантиметра. Има изисквания за дебелината на тестото.

Не е ясно от къде идва думата „пица“

Според една теория думата е италианска и идва от pizzicare (вадя, като „вадя от фурната“), според други е гръцка и идва от „пита“, защото в древна Гърция също са правили пити, които са нещо като прародител на днешната пица.

В началото не е имало домати по нея

Пицата е много древна, а доматите са били донесени в Европа в края на 1500-те години.

Коричката по ръба се нарича корничоне (cornicione)

Може да впечатлите приятелите си на вечеря, като използвате тази дума.

Италианците не ядат пици на парче

Големите пици на парчета са американска иновация.

Виж още: Каква пица ядат в различни краища по света?

В Италия се продават малки кръгли пици. Възможно е голяма тава с пица да се нареже на квадратни парчета.

Пици на парче може да се видят само по туристически улици, защото все пак туристите ги търсят, но рядко ще видите италианец да си купи такава.

Най-голямата пица в света

Според рекордите на Гинес тя е направена през 1990 година в Йоханесбург. Била е дълга 37 метра. Използвани са 500 кг брашно, 816 кг кашкавал, 900 кг кетчуп.

Пица индустрията в САЩ има оборот от 30 млрд. долара.

17% от всички ресторанти в САЩ са пицарии. Най-популярната съставка в САЩ е пеперони.

Жените по-често поръчват вегетарианска пица.

Най-скъпата пица в света струва 12 000 долара

Нарича се Pizza Louis XIII. Съдържа хайвер и омар, и се сервира с коняк Remy Martin Cognac и шампанско Krug Clos du Mesnil.