Гръцките банки отварят в понеделник след триседмична ваканция. Това бе първият декрет, издаден от новото правителство на Алексис Ципрас. Премиерът извърши рокадите късно в петък, а в събота новите членове на кабинета положиха клетва.

Също в понеделник Гърция ще получи 7.16 млрд. евро мостов заем от Европейския механизъм за финансова стабилност. С тях обаче Атина ще трябва да се разплати с МВФ (2 млрд. евро) и с ЕЦБ (4.2 млрд. евро).

Макар че банките ще отворят, капиталовите ограничения остават, но някои ще бъдат облекчени. Правителственият декрет определя седмичен лимит на теглене от 420 евро, ограничението за теглене на 60 евро на ден продължава да важи.

Студентите зад граница ще имат право на електронен трансфер на 5000 евро на тримесечие, а на нуждаещите се от лечение в чужбина ще бъде разрешено да изтеглят до 2000 евро в брой. Остава в сила забраната за трансфер на капитали.

Декретът дава право и на националната банка да налага ограничения за суми в евро и други валути, които могат да бъдат изнасяни зад граница, посочва вестник "Труд".

Триседмичната банкова ваканция е коствала на гръцката икономика 3 милиарда евро, без в тази сума да са включени загубите за туризма, писа “Катимерини”.

Днес Ципрас ще трябва да започне тежките преговори по новия спасителен пакет за Гърция. Междувременно той смени министрите дисиденти от партията си СИРИЗА, които се противопоставят на кредитното споразумение.

Ключовата рокада е на енергийния министър Панайотис Лафазанис - хардлайнер, настояващ за излизане на Гърция от еврозоната. На неговото място бе назначен досегашният министър на труда Панос Скурлетис, доверен на Ципрас.

“Сегашната реорганизация на правителството е с цел адаптиране към новата реалност, от нас се изисква да работим усилено, за да облекчим хората”, каза Скурлетис. Йоргос Катрунгалос сяда на горещия стол на министър на труда - след предстоящата приватизация се очакват масови уволнения.

Коалиционните партньори на СИРИЗА - “Независими гърци”, се сдобиха с още едно място в кабинета - за зам.-министър на социалното осигуряване бе назначен актьорът по професия Павлос Хайкалис. Финансовият министър Евклид Цакалотос остава на поста си.

Междувременно германският финансов министър Волфганг Шойбле обяви пред “Шпигел”, че по-скоро би подал оставка, отколкото да отстъпи от твърдата си позиция по гръцката дългова криза. А бившият му гръцки колега Янис Варуфакис заяви пред BBC, че новата спасителна програма за Гърция “ще се провали, независимо кой я прилага”.