Поевтиняването на суровините е една от водещите новини на международните фондови пазари. Въпросът, който инвеститорите започват все по-често да задават, е докъде може да се простре спада в цената на златото и среброто?

Технически анализатори от Forbes се опитват да дадат отговор на този въпрос. Масирани продажби с отварянето на пазара в понеделник инициираха пробив на ключови нива на подкрепа при златото и среброто.

Вижте още: Колебаете се между злато и сребро? Изберете среброто

Поръчка за продажба на злато на стойност 2.7 милиарда долара накара благородния метал да загуби 4.2% от стойността си, или 50 долара до 1 086 долара за унция само за няколко минути.

Продажбите станаха реалност в Ню Йорк и Шанхай в ден на по-слаба ликвидност, поради това че японският пазар бе затворен.

Пробито бе ключовото ниво на подкрепа при 1 130 за златото, което бе долната граница на формиран триъгълник, както се вижда от графиката по-долу. Пробивът е валиден, а низходящият тренд е в сила, докато благородният метал се търгува под посочената граница.

Много е възможно този низходящ тренд да продължи и да доведе до тест на психологическата граница от 1 000 долара за унция. Важността на последното нива се определя не само от психологическата стойност, но и от факта, че границата от 1 000 долара бе сериозно ниво на съпротива през 2008 и 2009-та година.

Ако златото пробие тази подкрепа, следващата ключова граница е 700 долара, играла важна роля като съпротива в годините през 2006 и 2007 година.

Подобна е картината и при среброто. Налице е сериозен пробив на ключово ниво на подкрепа при 15 долара, което индикира възможно по-нататъшно понижение на метала, докато е под тази граница.

Следващата ключова подкрепа при среброто, ако се задържи при нива на търговия под 15 долара е нивото от 10 долара, дъно от 2006 и края на 2008 година. По-нататъшно понижение под 10 долара е възможно дори да отведе среброто към нива от 7.50 долара за унция, нива на съпротива от 2004 и 2005 година.