Ако мислите, че докато шофират е трудно да се справяте с човека до вас, който постоянно ви дава инструкции, трябва да опитате да справите с някой, който дори не се намира в колата ви.

На един шофьор му се наложило да прави точно това, след като хакери успели от разстояние да поемат контрол върху неговия автомобил Jeep Cherokee, пускайки чистачките, увеличавайки музиката и дори изключвайки двигателя му, докато той карал по магистралата, пише Wired.

"Най-притеснителното се случи, когато деактивираха спирачната система и ме оставиха да натискам като обезумял педала на спирачката, докато неуправляемият 2-тонен джип не влезе в канавка".

В донякъде контролиран експеримент хакерите Чарли Милър и Крис Валасек използвали репортер на Wired като "дигитална кукла за тестове", за да привлекат внимание към слабостите на свързаните към интернет системи за забавление и навигации, които се поставят в много от новите автомобили.

Вижте още: Десет високотехнологични функции на новите автомобили

"От гледна точка на нападателя, това е една много приятна слабост ," казва Милър пред Wired, добавяйки, че пропускът може да изложи всеки автомобил Chrysler, произведен в периода между 2013 и 2015 г. на подобна атака.

Говорител на Fiat Chrysler е споделил пред CNBC, че компанията е пуснала обновяване на софтуера, за да подобри сигурността на автомобилите.

Тази новина дойде в същия ден, в който сенаторът от щата Масачузетс Ед Марки представи нов законопроект, призовавайки съответните органи в САЩ да осигурят безопасността на колите на пътя.

"Шофьорите не би трябвало да избират между това да са свързани с интернет и да са защитени," се казва в изявление на Марки. "Имаме нужда от ясни правила на пътя, които защитават колите от хакери и американските семейства от това да бъда следени с цел записване на данни."