През 1996 г. Сергей Брин и неговият състудент от Станфорд Лари Пейдж започват да разработват нещо, което впоследствие се превръща в интернет търсачката Google.

Днес Google е една от най-големите компании в света, с пазарна капитализация от над 450 млрд. долара. Бри в момента ръководи подразделенията GoogleX и Special Projects, които стоят за разработването на променящи света технологии като автономни автомобили.

В по-старо интервю, когато Google все още не е публична компания, Брин споделя някои от книгите, които са го вдъхновили да посвети кариерата си на смесването на технологиите и креативността, пише Business Insider.

Първата книга е „Вие навярно се шегувате, г-н Файнман! — приключенията на един любопитен персонаж“ от Ричард Файнман

Файнман (1918-1988 г.) печели Нобеловата награда за Физика през 1965 г. за това, че разширява чувствително теорията на квантовата електродинамика като и след това остава движеща сила в своята сфера.

"Освен че има сериозен принос в своята сфера, той също така е бил доста широкоскроен," казва Брин. "Помня един откъс, в който обясняваше, че наистина искал да бъде като Леонардо да Винчи – творец и учен. Сметнах това за доста вдъхновяващо. Мисля че това води до пълноценен живот."

Втората книга е „Снежен крах“ от Нийл Стивънсън

Брин казва, че е голям почитател на научната фантастика, а романът „Снежен крах“ на Стивънсън от 1992 е един от любимите му.

През 2010 г. Time го обяви за един от 100-те най-добри романи на английски език, издадени от 1923 г., когато започва да излиза списанието.

Действието се развива във въображаемо място, където САЩ е заменена от корпоративни микродържави, а компютърен вирус убива програмисти.

На фона на заплетената, забавна история Стивънсън прогнозира възхода на социалните онлайн мрежи и на това, което през 2004 г. става Google Earth.

Книгата бе изпреварила с 10 години времето си, казва Брин.

"Тя даваше предварителна представа на това, което ще се случи, а аз намирам това за много интересно."