Акциите на Amazon.com поскъпнаха с над 17% вчера, след като онлайн-търговецът отбеляза изненадваща печалба за изминалото тримесечие.

С ръста в акциите на компанията, пазарната й капитализация вече изпревари тази на най-голямата световна търговска верига - Wal-Mart Stores Inc.

Акциите на Amazon, които се търгуваха при най-ниски нива от 284 долара през октомври на миналата година, поскъпнаха до нива от 565 долара на извънборсовия пазар вчера. Така ръстът им от октомври насам е близо 100%.

За изминалото второ тримесечие компанията отчете печалба от 92 милиона долара, или 19 цента на акция, спрямо загуба от 126 милиона долара, или 27 цента на акция преди година. Приходите са нараснали с 19.9% на годишна база до 23.19 милиарда долара.

Средните очаквания на специалистите бяха за загуба от 14 цента на акция при приходи в размер на 22.39 милиарда долара.

Зад ръста при книжата до нови рекордни стойности стоят още добри прогнози за третото тримесечие на годината, съчетани със силния ръст в бизнеса на компанията, свързан с облачните технологии.

За последно търговската верига отчете печалба през четвъртото тримесечие на 2014 година.

„Според мен мениджмънтът на Amazon най-после е осъзнал, че инвеститорите предпочитат печалби пред загуби и е ограничил до голяма степен инвестициите на компанията“, според Майкъл Пехтър, анализатор в Wedbush Securities. „Ако компанията продължи тенденцията на изнасяне на печалби, то акциите могат да продължат да се повишават.

Продажбите на компанията в Северна Америка са нараснали с 25.5% до 13.8 милиарда долара през второто тримесечие на годишна база.

Приходите на компанията от облачни технологии са нараснали с 81.5% до 1.82 милиарда долара, допринасяйки за около 8% от общите приходи.