Растителни масла, круши, сокове, сиропи и нектари, свинско месо, пресни гъби, зеленчукови сокове, чай, агнешко и ярешко, сушени плодове, газирани напитки, минерална вода, бира, млечни масла и ябълки.

Това са част от продуктите, при които има нарастване от над 100% в средната им консумация на домакинство за 2014 г. спрямо 10 г. по-рано.

Българинът яде с около 90% повече шоколад и с над 80% повече кисело зеле, колбаси и обработено месо.

С над 70% се е увеличила консумацията на птиче месо и грозде, а ядем с повече от 60% гъби, маслини и какао.

Над 50% повишение има при краставиците, рибните продукти, пресните зеленчукови подправки, концентрати, череши и вишни, мед и кафе.

На трапезата ни все по-малко се забелязва овче, шилешко и козе месо, а също и боза.

Българинът е намалил тютюнопушенето, главно заради поскъпването от 274% в средната цена на 1 цигара за периода, и консумира по-малко хляб, маргарин, мас, сол, захар, зелен лук, чесън и праз.

Пием и по-малко ракия и ядем по-малко зеле.

Цените

В следващите дни се очакват данните на Държавната комисия по стокови борси и тържища за цените на храните в края на юли месец. Сравнението на база данни от НСИ е за 2014 спрямо 10 г. по-късно и показва най-голям ръст в цените на цигари, бобови продукти, фасул, мас, зеле и концентрати.

Сред продуктите с повишение на цените от над 100% са още вина, риба, ориз, тестени продукти, захарни продукти, сол, ягоди, малини, сушени плодове, ракия, млечни масла и тикви.

Най-малък ръст се отчита при лука, сокове, сиропи и нектари, газирани напитки и минерална вода, подправки, олио, ябълки и свинско месо.