За никого не е тайна, че българските плажове са по-далече за софиянци от гръцките.

Плажната ивица на Бургас се намира на близо 400 км от София, докато разстоянието до най-близкия гръцки плаж е едва 315 км.

Кои са трите най-близки плажа до София, намиращи се на по-малко от 350 км разстояние? Вижте ги:

Орфано – 315 км

Това е малко селце, което се намира след Серес, в обратна на Солун посока. Плажната му ивица е дълга цели 7 километра.

Тя се намира в подножието на планината Кушница, в красивия Орфански залив. От брега се разкрива красива гледка към Атон.

Селцето е малко, може да се похвали с едва около 700 жители, така че вероятността на плажа да срещнете повече българи, отколкото гърци, е много голяма.

Неа Перамос – 330 км

Това е мъничък курорт, който се намира само на 18 километра от Кавала. За разлика от Орфано, може да се похвали с достатъчно хотели, таверни и магазини.

Плажната ивица е дълга и пясъчна. Има свободна зона, както и шезлонги на заведения – те не се заплащат, а работят на принципа на консумацията.

Ако търсите и други забавления, освен плажа, тогава можете да се разходите до руините на древен замък, който се намира на хълм над градчето. В близост е и местността Кокина – скали над морето, които се използват за катерене.

Вижте още: 10 от най-красивите гръцки градове

Амолофи – 332 км

Този плаж се намира само на 2 км от Неа Парамос. Удостоен е със Син флаг – награда, която се присъжда на девствени и екологично чисти плажове.

Пясъчната му ивица е дълга и широка, простира се на 2 км. Това е един от най-плитките плажове в Гърция.

Освен че е особено подходящ за деца, Амолофи предлага заведения със закрити паркинги, както и достатъчно места за паркиране на открито за онези, които възнамеряват да използват свободната му зона.

Бонус: Керамоти – 362 км

Ако прескочите границата от 350 км отдалеченост, ще стигнете до един от най-красивите гръцки плажове, а според мнозина – най-красивият плаж на Балканите.

Край градчето, което е един от най-популярните курорти в тази част на Гърция, се намират много плажове. Един от тях е Амоглоса (Пясъчен език на гръцки). Невероятната плажна ивица с фини песъчинки е широка поне 100 метра и дълга цели 14 км.

Плажовете в самото градче пък са изключително плитки и също носят наградата Син флаг. От тук тръгва и най-кратката фериботна линия за остров Тасос.