Американски милиардери доминират първата класация на сп. Fobres за най-богатите 100 души в технологичния свят. Малко над половината от тях – 51 души, са от САЩ, докато богаташите от Азия са 33 на брой.

Милиардери от 15 държави попадат в класацията. Общо 40 от 100-те най-богати в технологичния свят живеят в Калифорния.

Само осем от милиардерите в Европа попадат в класацията, за която са нужни поне 2 млрд. долара. Топ 100 се допълва от 2 души от Близкия Изток и 1 от Латинска Америка.

Четете още: От какво се страхуват някои от най-успелите хора в света

С богатство от 79.6 млрд. долара Бил Гейтс заема челната позиция сред най-богатите. Гейтс напусна поста си в Борда на директорите на Microsoft през 2014 г. и продължава да продава от притежаваните си акции в компанията, която създаде заедно с Пол Алън преди 40 години. Днес само 13% от състоянието на Гейтс е формирано от Microsoft.

Далеч назад, със състояние от 50 млрд. долара, е Лари Елисън. Основателят на Oracle, който само след дни ще навърши 71 години, напусна поста на главен изпълнителен директор през миналата година. Той бе наследен от Марк Хърд и Сафра Кац, докато Елисън заема поста на изпълнителен председател и главен технологичен директор.

Третата позиция е за Джеф Безос, основател на Amazon.com. Той притежава 18% от онлайн търговеца, равняващи се на състояние от 47.8 млрд. долара. Само от началото на 2015 г. богатството на Безос е нараснало с над 13 млрд. долара. Поскъпването на книжата на Amazon от юли месец дори постави основателя й в топ 10 на най-богатите хора в света.

В челото на подреждането са още съоснователят на Facebook Марк Закърбърг с 41.2 млрд. долара, съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин и основателят на Alibaba Джак Ма, който само вчера загуби над 750 млн. долара.

Съвкупното състояние на 100-те най-богатите технологични милиардери се оценява на 842.9 млрд. долара. Само седем жени обаче попаднаха в класация, като най-богатата от тях притежава 21.4 млрд. долара.

Вижте още: Най-богатите жени в технологичния свят

Средната възраст на участниците в класацията е 53 години, което е с 10 години по-малко от средната възраст на всички милиардери в света. Общо 15 от 100-те души са на възраст под 40 години. Най-млад от тях е основателят на Snapchat Еван Спигел, който е на 25 г. и вече притежава 2.1 млрд. долара.

Още: Пет от най-младите успели предприемачи

Най-възрастен пък е съоснователят на Intel Гордън Муур – 86 години, а притежаваното от него състояние се оценява на 6 млрд. долара.