Изработването и спазването на месечен бюджет е критично за финансовата дисциплина и това да не живеете извън възможностите си.

Вижте още: Седем приложения, които да вкарат в ред личните ви финанси

Понякога в опитите да се придържат към бюджета обаче хората правят неща, които на практика саботират техните финанси. Ето някои от тях:

1. Бюджетът е твърде ограничен

Това е аналогично с примера за супер стриктна диета, при която ограниченията са толкова много, че при края й се нахвърляте върху „забранените“ храни с пълна сила. В крайна сметка, връщате всички свалени килограми и дори добавяте нови.

Нещо подобно може да си случи и при твърде стриктен бюджет. Вместо това отделяйте разумно място в бюджета си и за нещата, които обичате да правите, както и за забавления.

Основната цел на бюджета е да ви възпира от извършването на импулсивни покупки, както и да поддържа финансите ви в ред, в който можете да посрещате спокойно месечните си задължения.

2. Купувате стоки, само защото са намалени

Често хората се сблъскват с предложения, които смятат, че са твърде изгодни, за да бъдат пропуснати.

Този род покупки обаче могат да са много опасни за вашите финанси. Така може да правите покупки, които или не са ви необходими, или ще влязат в употреба след известен период от време. А трябва да сте наясно със стойността на парите във времето.

Освен това тези покупки могат сериозно да пренаредят бюджета ви, като намалят средствата, необходими за други по-наложителни продукти.

3. Купувате повече, за да получите отстъпка

В този случай разходвате повече, за да получите по-ниска цена за единица продукт. Много често търговските вериги, в усилията си да накарат потребителите да харчат повече, опаковат няколко продукта в едно или предлагат по-голямо количество от даден продукт с отстъпка.

Често и когато пазарувате онлайн може да получите предложение за безплатна доставка, ако разходвате определена сума. Още един сигурен начин да си купите неща, които не са ви необходими или ще ползвате по-късно.

4. Сключвате дългосрочни абонаменти

Дали ще е дългосрочен договор за кабелна телевизия, фитнес или мобилни услуги, това определено не е добра идея.

Едва ли можете да прецените в момента какви ще са нуждите ви след например две години.

Един такъв фитнес абонамент може да е тотална загуба на средства, ако нямате воля, желание или дисциплина да тренирате редовно.

5. Свръхспестявате

Спестяването носи финансова свобода и сигурност на хората. Има положение обаче, при което вманиаченото спестяване може да направи така, че да пропуснете много неща.

Спестяването обикновено се прави с идеята да се лишите днес за сметка на това да можете да правите нещо друго утре.

Проблемът е там, че вманиачени в спестяването, някои хора никога през живота си не си позволяват да харчат парите си за нещата, които им носят удоволствие.

6. Купувате най-евтините продукти на пазара

Има продукти, чиято стойност просто е завишена спрямо тази на конкурентите, без да имат допълнителна стойност, както и такива, които са с по-висока цена, защото предоставят по-високо качество.

При всички положения, ако винаги купувате най-евтиното, най-вероятно в един момент ще се убедите в популярната британска фраза „не съм толкова богат, за да купувам евтино“.

Особено с пълна сила важи това, когато става въпрос за по-значителни по размер покупки, като имоти, автомобили и др.