Американските акции завършиха на по-високи нива в понеделник, след като в началните часове на сесията се сринаха. Инвеститорите заложиха предимно на по-добрите данни за строителството на жилищно имущество, отколкото на разочароващия доклад за промишленото производство в Ню Йорк и региона.

Главният анализатор на J.P. Morgan Funds Дейвид Кели отбеляза, че промишленото производство в Ню Йорк заема малък дял от американската икономика и поради тази причина и по-слабите данни за производствения сектор в региона не оказват такова влияние на цялостната картина. „От друга страна, активността в жилищното имущество е много по-положителен сигнал за пазара като цяло.“

Федералният резерв в Ню Йорк обяви, че индексът, измерващ бизнес климата в района, е паднал до отрицателните 14.9 за август - най-слабите резултати от началото на рецесията. За сравнение, през юли индексът е бил 3.9.

Секторът на жилищното строителство отбелязва напредък през август, съобщиха от асоциацията на търговците в понеделник. Докладът бе причината за положителния тласък на строителните компании и техните акции.

Европейският фондов пазар приключи волатилната сесия в понеделник със смесени резултати, след като американските данни дадоха противоречиви сигнали за темповете на възстановяване на американската икономика.

В понеделник инвеститорите приветстваха и решението от петък за отпускане на пореден спасителен транш за Гърция в размер на 86 млрд. евро, който да помогне за превъзмогването на дълговата криза в страната и така да се избегне евентуален фалит.

Парите ще бъдат получени на няколко вноски, като първата се очаква да бъде направена до 20 август, когато Атина трябва да плати задължението си от 3.2 млрд. евро към Европейската централна банка.

Все още няколко държави от еврозоната трябва да гласуват за формалното приемане на споразумението.

„Дори и Атина да избегне финансовия колапс, тя скоро ще се сблъска с политическа криза, тъй като разцеплението на управляващата пария СИРИЗА продължава да се задълбочава. Приемането на последния спасителен план предизвика сериозно сътресение в редиците на партията и поради тази причина е твърде вероятно в близките месеци да се организира вот на доверие относно съдбата на нейните лидери“, каза Дейвид Маден, пазарен анализатор в IG.

EUR/USD

Еврото регистрира втора поредна загуба спрямо долара в понеделник. Новата седмица започна негативно за единната валута, макар че сесията бе относително спокойна, без резки промени в цената. Въпреки че обезценяването на еврото не бе съществено, то бе достатъчно, за да може двойката да пробие подкрепата при 1.1080. Очаква се негативният ход да продължи до достигане на нивото 1.1049. Търговията в понеделник стартира на курс от 1.1115, а финалът бе сложен 39 пипса по-надолу. Дъно за деня бе достигнато при 1.1058.

Подкрепа: 1.1080; 1.1049;
Съпротива: 1.1214; 1271;

GBP/USD

Паундът загуби позиции спрямо долара в понеделник. Сесията бе изключително динамична, но до пробив на ключови нива не се стигна. Очакванията за британската валута остават негативни, имайки предвид пресичането на 50-дневната плъзгаща се средна. В такъв случай вероятността двойката да преодолее подкрепата при 1.5527 остава голяма. Новата седмица стартира на цена от 1.5653, а до края на търговията лирата загуби 70 пипса. Връх за деня бе достигнат при 1.5686, а разликата между на-високата и най-ниската стойност бе 107 пипса.

Подкрепа: 1.5527; 1.5465;
Съпротива: 1.5699; 1.5788;

USD/CHF

Доларът регистрира поредна неутрална сесия спрямо швейцарския франк в понеделник. Двойката продължава да се търгува в тесен рейндж вече трети ден подред, без да дава ясни индикации за бъдещата посока. Ако все пак биковете надделеят, валутите ще тестват съпротивата при 0.9889. Търговията бе отворена на цена от 0.9760, като трендът бе променлив от самото начало. Връх бе отбелязан при 0.9797, а дъно при 0.9741. Финалната линия бе пресечена на курс от 0.9785.

Подкрепа: 0.9676; 0.9604;
Съпротива: 0.9889; 0.9938;

USD/JPY

Незначително увеличение регистрира доларът спрямо йената в понеделник. Търговията бе динамична, като двойката направи тест на съпротивата при 124.61. Ако очакванията за нова успешна сесия на американската валута се оправдаят, ключовото ниво ще бъде преодоляно. Стартът в понеделник бе даден на курс от 124.23, като бичият тренд бе водещ от самото начало. След като бе достигнат връх за деня при 124.57, доларът се срина и загуби натрупаната преднина. Впоследствие загубите бяха възстановени.

Подкрепа: 123.78; 123.51;
Съпротива: 124.61; 125.03;

Отдел Международни финансови пазари

ИП Евро-Финанс АД

forex@eurofinance.bg
www.eurofinance.bg

* Настоящият материал не представлява препоръка за покупко/продажба на ценни книжа