Ранакпур е село, разположено в тучната зелена долина Аравали в западната част на Индия. Тук се намира един от най-големите и най-важни джайниски храмови комплекси в страната.

Той е разположен на близо 4 459 квадратни метра площ, разполага с 29 зали, 80 купола и 1444 мраморни колони, всяка от които със сложни и различни орнаменти.

Храмът Ранакпур е построен от богаташ през 15 век. Според местната легенда, той имал видение, което му подсказало да построи храм в чест на Адинатх - основателят на религията джайнизъм.

С тази идея той отишъл при владетеля, който осигурил земя за храма и го посъветвал да построи град в близост до него. Строителството на двете започнало едновременно.

Смята се, че строителството на храма е струвало 10 милиона рупии и е отнело повече от петдесет години. Цялата сграда е покрита с нежни дантели, подобни на дърворезби, както и с геометрични мотиви.

Най-забележителната му част обаче са неговите колони. Те са големи, малки, широки, тесни, богато украсени или обикновени. Но гениалният архитект ги е разположил по такъв начин, че никоя от тях не пречи на гледката на поклонниците към Бога.

Вижте още: 10 съвременни архитектурни чудеса

В продължение на два века храмът е символ на преданост, преди да настъпят трудни времена за него. Около 17 век целият регион е опустошен от война. Страхувайки се, че статуите ще бъдат осквернени, свещениците ги крият в мазета под храма и напускат района.

По-късно сградата претърпява много разрушения, като е възстановена едва през първата четвърт на 20 век.