Тези обувки, дело на Swiss Barefoot Company, са направени от плат, който е по-здрав от стомана и дори от кевлар.

Създадени за употреба по време на дейности, които обикновено изискват участниците да са боси, обувките, наречени Free Your Feet (FYF), или Освободи краката си, пазят от всякакви порязвания и натъртвания.

Те наподобяват чорапи, които са изплетени от „най-здравото влакно в света“, както твърдят от швейцарската Swiss Barefoot Company.

Платът е изтъкан от влакна, наречени DSM, за които се смята, че са 15 пъти по-здрави от стоманата, както и от влакното кевлар, което пък е 5 пъти по-здраво от стомана.

Материалът отблъсква водата, а специалната подметка помага за поддържането на сигурно сцепление върху хлъзгави повърхности като например сърф.

Обувката се предлага в стандартни и ниско изрязани дизайни за мъже и жени. FYF пасват по-скоро като чорапи – те са лесни за обуване и събуване.

Вижте още: Сандали с белезници в новата дизайнерска колекция на Adidas

"Искахме да създадем продукт, който да помага на спортистите да си възвърнат чувството, че практикуват боси любимия си спорт", заяви основателят на компанията. Новите обувки са резултат от лично негово нараняване, получено по време на сърфиране.

Компанията е изпълнила първоначалната си цел и е набрала финансиране в размер на 10 000 долара скоро след излизането на обувките на пазара. Днес те вече са събрали 170 000 долара, а до края на кампанията в Kickstarter остават още 17 дни.

Над 2000 души вече са потвърдили подкрепата си за проекта, а компанията твърди, че това го прави един от най-бързо финансираните продукти от сферата на облеклото в историята на Kickstarter.

Това обаче не е единственият проект в тази сфера. Наскоро гигантът в спортни облекла и обувки Adidas показа прототип на обувки, проектирана от Александър Тейлър, с горна част, направена изцяло от нишки, произведени чрез използване на пластмаси, извадени от океана.