Разривът между Русия и Европейския съюз взе неочаквана жертва. Самият дядо Коледа пострада от санкциите и контрасанкции, които си налага светът след кризата в Украйна.

Резиденцията на Добрия старец в Лапландия беше обявена в банкрут от съда, тъй като дължи 200 000 евро неплатени данъци, според Epoch Times.

Все още обаче има надежда всички послушни деца да получат подаръци тази година. Компанията, която стопанисва имота, има една седмица да плати задълженията си или да се договори с данъчните.

Вижте още: Зимни гледки от Лапландия

Финансовите проблеми на дядо Коледа са резултат от отлива на руски туристи в Лапландия. Това беше най-голямата група по националност, която посещавате резиденцията на белобрадия старец до скоро. По време на празниците тази година обаче те са намалели с една трета.

Резиденцията е един от трите тематични парка в района, заедно със Селцето на Санта и Санта парк, но единствената атракция, която работи целогодишно.

През миналата година е била посетен от 300 000 души. Намира се в Рованиеми. Днес най-големите туристи в нея са японците.