Политиката на правителството на Ангела Меркел към зелена енергия до голяма степен е в основата на продължаващия спад в цената на електроенергията в Германия.

Електроенергията в най-голямата световна икономика достигна 12-годишен минимум вчера, като това понижение прави немските производители на енергия - RWE AG и EON SE най-зле представящите се компоненти на DAX за тази година.

Напълно на противоположния фронт или една от най-добре представящата се компании в Европа е датският производител на вятърни турбини - Vestas Wind Systems, чиито акции се търгуват при исторически рекорди.

Плановете на немското правителство са за повишаване на дела на енергията добивана от „възобновяеми източници“ до 60% от общото потребление, на фона на 28% към момента.

Поевтиняването на суровините на международните стокови пазари също съдейства за спада в цената на електроенергията в Германия. Индексът, следящ представянето на 22-те основни суровини, достигна вчера най-ниското си ниво то 1999 година.

В допълнение низходящ натиск върху цената на електроенергията оказва и спадът в потреблението й. То възлиза на 3.8% за последната една година, в условията на ръст за немската икономика от 1.4%. Мекото време и подобрената енергийна ефективност са основни фактори за това.

И докато цената на електроенергията на едро се е понижила с 13% за последната една година средствата за субсидиране на производителите на „зелена енергия“ са направили така, че немските потребители плащат втората най-висока цена в ЕС, след Дания. Цената на дребно на електроенергията се е повишила с 2% през изминалата година, според данни на Евростат.