Потребителското задоволство в САЩ по отношение на автомобилите се понижава в сравнение с изминалата година, сочат данни на American Customer Satisfaction Index.

Причината за това – рекордните изтегляния на автомобили от водещите световни производители. До голяма степен в основата им стоят дефектните въздушни възглавници на Takata, засегнали над 17 милиона автомобила.

Обемът на изтеглените от пазара автомобили, поради открити дефекти, се е повишил с 40% през тази година, спрямо изминалата.

По отношение на индивидуалните марки, американците отдават в най-голяма степен предпочитанията си на японските и луксозните марки.

Луксозното подразделение на Toyota – Lexus оглавява класацията по задоволство сред американските потребители, като марката измества Mercedes Benz от челната позиция.

Мercedes остава на второ място сред любимите марки, като е следвана отблизо от Acura и Lincoln.

Единственият американски производители, който е над средното в класацията по удовлетвореност сред потребителите, е Ford.

Въпреки спада в удовлетвореността си като цяло, американците държат автомобилите си по-дълго от всякога – със среден срок от 11.5 години.