Силният ръст на потребителското търсене е съдействало испанската икономика да регистрира най-ускорения си ръст от осем години, посочиха официални данни от статистиката в страната.

Потребителските разходи са нараснали с 1% през второто тримесечие в сравнение с първото, с което ръстът му на годишна база е възлязъл на 3.5%. Вносът в страната се е повишил с 2.3% за трите месеца до края на юни, докато износът се е повишил с 1.6%.

Като цяло испанската икономика е регистрирала ръст от 1% на тримесечна база и 3.1% на годишна, като е регистрирала осмото си поредно тримесечие на растеж.

Първоначално поведен от износа, ръстът на икономиката вече се уповава на вътрешното потребление. Подобрението в заетостта, както и ниските цени на горивата и суровините дават на испанците по-голям разполагаем доход, който да разходват.

Добри са и бъдещите перспективи пред страната. Според министъра на икономиката Луис де Гиндос, испанската икономика ще отбележи добър ръст и през настоящото трето тримесечие.

По-рано през седмицата правителството на страната потвърди очакванията си за ръст на икономиката с 3.3% през тази година.

Сериозен проблем продължава да бъде безработицата, която при ниво от 22% в Испания е втората най-висока в ЕС, след тази в Гърция. Тревога буди и размерът на държавния дълг, който наближава 100% от БВП.