Едно събитие не беше предвидено в официалния график за посещение на президента Барак Обама в Аляска: хвърляне на хайвер от сьомга по обувките му.

След като държавният глава вдигна рибата така, че да я видят журналистите, тя "изпусна" хайвера си върху краката му. Това предизвика коментара на президента, че „рибата се е радвала да го види“.

После Обама шеговито предупреди, че не той е хванал сьомгата и не иска някой да си помисли, че се хвали с рибарски истории.

След като се отби и в магазин за хранителни стоки, президентът поиска да се обърне внимание на това колко трудно е доставянето на стоки до Аляска, което води до изключително високите им цени.

Дилингъм е риболовният център на Бристол Бей - световно известен район за улов на сьомга. Посещението на Обама в града с население по-малко от 3000 души за кратко го постави в центъра на бушуващия конфликт между рибари и инвеститори, които искат в района да се изгради мина за добив на злато и мед.

Въпреки че компанията все още не е представила официално предложение за изграждане на мината, Агенцията за защита на околната среда на Обама предприе необичайна стъпка: превантивно да изрази своята загриженост как това може да навреди на популацията от сьомга.

Рибарите са се обединили с местните жители и екологични организации срещу бъдещата Pebble Mine, предупреждавайки, че тя ще произведе повече от 10 милиарда тона минни отпадъци.