14-годишната Сарина Кемчандани получи възможността да интервюира един от основателите на Apple Стив Уозняк.

Той й сподели, че когато е бил по-малък, е искал да стане учител на 5-и клас и че все още си пада по преподаването.

„Да съм ментор е най-важното нещо, което искам да правя в този свят. В моя живот менторите, които имах в различните етапи, бяха много важни за мен,“ казва той.

Кемчандани е основала организацията ReachAStudent в своето училище в Орландо, Флорида. В нея тя позволява на студенти да се свързват с ментори от други училища и да получават най-различна помощ, свързана с учебния процес.

Момичето е наело програмист, който да направи сайта й и е вложила 2 200 долара от собствените си спестявания.

Едно от нещата, които тя прави, е да интервюира успели личности за сайта си. Изпратила и-мейл и до Стив Уозняк. Той не отговорил, но когато тя разбрала, че Уозняк е в Орландо, помолила баща си се да се опита да се свърже с него. За нейно учудване, Уозняк се съгласил.

„Когато той ми върна отговор, че е съгласен на интервю, имах само няколко минути да напиша няколко въпроса. Срещнахме се в лобито на хотел Хилтън. Имаше много хора, които ни гледаха през цялото време. Но мисля, че мина добре. Той ми каза много ценни неща,“ споделя момичето.

Ето и някои от най-важните неща, които милиардерът споделя в интервюто:

*Той споделя, че това, че е бил компютърен „гений“ в училище, го е направило аутсайдер, но не съвсем. „Другите не искаха да говорят с мен. Но не бях пълен провал. Бях спортист, членувах в клубове.

Първата машина, подобна на компютър, той е направил в 8-и клас за училищен конкурс.

Виж още: 5 навика, направили от обикновени хора милионери

* Запалил се по компютърния хардуер, докато учил математика и електроника. Сам започнал да прави дизайн за компютри. Забавлява се с това да прави компютри с все по-малко и по-малко части. Знаех, че съм в добър в това, но не предполагах, че това ще бъде професията ми. Мислех, че само ще се забавлявам.

* Той разказа на Сарина и историята за това как се е запознал със Стив Джобс. Запознал ги Бил Фернандез, който след това става първият служител на Apple.

“Стив дойде и си говорихме неща за това какво сме правили. Аз бях супер дизайнерът, той до този момент не беше създал нищо, но разбираше от това. Беше само на 16 години. “

Пет години по-късно те основават Apple.

* Той съветва учениците да вършат „допълнитено“ домашно по онези предмети, които ги вълнуват.

„Не очаквайте да научите това, което ще ви трябва в училище. Там често ви учат да правите всичко като останалите“.

* Той дава съвет на желаещите да станат компютърни инженери:

Вашата работа няма смисъл, овен ако не стане продукт, който ще се продава.

За това ви трябва компания. Ако не сте добри бизнесмени, намерете някой, който е.

* Как да измисляме добри продукти?

Направете нещо, от което вие самите имате нужда и след това го подобрявайте. Така ще стигнете до идея за нещо, от което има нужда целия свят, дори сега никой да не предполага за това.

Всички правят неща, които са очевидни. Вие трябва да направите нещо, което да върши същата работа, но по-добре у да струва по-малко пари.

* Как е избрал колеж, в който да учи?

Уозняк е бил математически гений с оценка 800 на изпита SAT.

Можел е да отиде в MIT. Когато посетил University of Colorado в Болдър и видял сняг за първи път, се влюбил в него.

Учил само една година, защото толкова можели да си позволят родителите му. След това учил на няколко други места, а после стартирал Apple. В крайна сметка получава дипломата си от UC Berkley.

* В училище постоянно погаждал номера

Например – веднъж измислил как да пусне свой текст сред тези, които се прочитали по уредбата в училище. Учениците много се смяли.