Много от хората, които всяка седмица мечтаят и се надяват да спечелят от лотарията, вероятно няма да повярват, но съществува такова нещо като нещастен милиардер.

Например, шведът Магнус Персон, създател на играта Minicraft, продаде компанията си на Microsoft през миналата година за 2.5 млрд. долара, но миналата седмица написа в Twitter: "проблемът с това да получиш всичко е, че ти свършват причините да продължаваш да опитваш".

Наскоро Джон Кодуел, бизнесмен, филантроп и основател на британската компания за продажба на телефони Phones4U, чието състояние се оценява на около 3 млрд. паунда, покани в огромното си имение камерите на BBC.

Докато 62-годишният милиардер, наричан понякога най-големия британски данъкоплатец, показваше балната си зала с кристални полилей, сподели, че по скалата на щастието той понякога се оценява с "едно или две", когато всъщност "би трябвало да е девет от десет".

"Ако си мислите, че това, че имате пари ще направи живота ви фантастичен през цялото време и че ще можете да преминавате от едно чудесно нещо към друго още по-чудесно, тогава имате нужда да преосмислите нещата," казва Кодуел, който е баща на пет деца.

Милиардерът споделя, че това, което се е случило с 20-годишния му син Руфъс, е съсипало цялото семейство. Него, бившата му съпруга и братята и сестрите на Руфъс.

Руфъс е най-малкото дете на Кодуел от първата му съпруга Кейт Макфърлейн, с която се развеждат през 2001 г. Той също така има още две деца от две различни жени.

"Когато беше на 10 г., Руфъс започна да има психически проблеми като панически атаки и сериозна агорафобия," казва Кодуел. "Опитахме всичко – психолози, психиатри, с различни степени на успех. Дори и всичките пари на света обаче не могат да ти купят здраве."

В крайна сметка Руфъс е диагностициран с Лаймска болест през февруари, след като симптомите му се влошават бързо.

"Представям си го като някакъв чужд микроб в тялото на Руфъс," казва неговият баща, "който бавно, но сигурно унищожава живота му. Имаме огромен екип от експерти, които работят по въпроса, защото е много сложно, но съм решен да подобря състоянието му. Това е една голяма тъга в живота ми", казва Кодуел.

Кодуел посещава една трета от времето си за благотворителни дейности и споделя, че ако някога изгуби всичко, единственото, което би му липсвало, е неговият велосипед.

Може ли децата му да са също толкова здраво стъпили като него на земята? Дори и ако наследят и половината му пари, те никога няма да имат нужда от нищо.

"Отгледал съм децата си така, че да успяват сами в живота," казва той, "и съм ги учил на две неща. Първо, можеш да си щастлив от това, че си милиардер, ако това е нещото, към което се стремиш, но можеш да си също толкова щастлив и без пукната пара, ако това е твоят избор. И второ, колкото и пари да имаш, трябва да се опиташ да оставиш след себе си един по-добър свят."

Сега Кодуел живее сам в мраморния си палат, но не смята, че парите му са оказали влияние на всичките му връзки. Ако ме питате обаче дали жените са ме преследвали заради богатството ми, съм сигурен, че се е случвало, но аз мога да го забележа много лесно. Научил съм се да усещам топлотата и любовта или липсата им. Това е ползата от това, че съм трупал богатството си в продължение на повече от 40 години – имах време да се приспособя.

Ако се сдобиеш с богатство внезапно, като от лотарията например, вероятно е по-трудно и това може да те направи много нещастен. Нещата обаче не трябва да стоят по този начин."