Изключителни мерки за сигурност ще бележат първия учебен ден тази година, научи "Стандарт" от източници в МВР. Строг контрол и засилено полицейско присъствие ще има не само около училищата, но и в самите школски дворове. Така заедно с децата, родителите и учителите, на тържеството по случай първия учебен ден ще присъстват и въоръжени със специално оборудване униформени.

Преподаватели издадоха, че на места ще има дори полицаи с кучета, които ще душат около по обемистите раници и други съмнителни предмети, които могат да се появят в училищния двор по време на мероприятието. Вече над 3500 училища и детски градини в страната са обходени от полицията и са дадени препоръки за отстраняването на нередности и пропуски по охраната.

От месец пък се провеждат интензивни разговори между училищните настоятелства, полицията и охранителните фирми. Притесненията, както на директори, така и на родители са свързани с бежанската вълна към България и страховете от терористични актове, довериха запознати. Освен това се смята, че едно по-трайно полицейско присъствие и засилени мерки, особено на първия учебен ден, не биха навредили никому.

В столицата отварят общо 221 училища, а 450 полицейски служители ще се грижат за сигурността. На място ще присъстват униформени, оперативни работници и представители на Детска педагогическа стая. Мерки за безопасност вече са предприети и от Пътна полиция. Близо 100 катаджии ще излязат на улицата.

Те ще застанат по кръстовищата и натоварените булеварди от столичните квартали "Надежда", "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Левски Г" и "Хаджи Димитър" до центъра. Екипи на КАТ ще отидат и в районна на самите училища, за да се грижат за безопасното движение около тях, спазването на маркировката на пешеходните пътеки и други изисквания по Закона за движение по пътищата.

Полицаи ще вардят и около детските градини, които се намират в близост до най-натоварените булеварди. За първия звънец са проверени и обновени над 2000 пешеходни пътеки, над 100 нови са създадени. До началото на учебната година нови пешеходни пътеки ще има на територията на 9 областни дирекции на МВР.

През тази учебна година всички училища в София ще имат по един координатор, който ще е в постоянна връзка с МВР за решаване на всякакви внезапно възникнали въпроси, свързани със сигурността на децата. Във всички школа и забавачки се затяга сигурността. Конкретните разписания до училищните директори са за проверка на багажа на всички посетители, скенери по входовете на училищата и записване на всеки посетител.

Охранителните се задължават да обхождат сградите и дворовете и да следят всички външни лица, влезли на територията на училищата. Поставени са камери за видеоконтрол, които освен по корпуса на сградите вече има и в коридорите и класните стаи.

Указанията от МВР към частните охранители са да се обръща специално внимание на оставени без надзор чанти, куфарчета и пакети. Ежемесечно да се направи инспекция на вентилационните и асансьорните шахти. Всички коридори да се разчистят от предмети, които биха попречили на лесната и бърза евентуална евакуация на децата и учителите.