Доларът увеличи ръста си спрямо йената в петък на фона на нарасналите перспективи за облекчаване на паричната политика от страна на Централната банка на Япония. Австралийският долар също бележи ръст, след като получи импулс от изнесените данни за заетостта в страната.

Щатският долар нараства с 0.2%, до 120.82 йени, след като вчера достигна 10-дневен връх от 121.38. Щатската валута върви към повишение от 1.5% за седмицата.

Доларът получи подкрепа от медийна публикация, в която се цитира депутат от управляващата партия в Япония, който казва, че срещата на Централната банка на Япония на 30 октомври би била добра възможност за по-нататъшно облекчаване на паричната политика.

Днес йената е в отбранителна позиция и спрямо еврото. Европейската валута поскъпна до двуседмичен връх от 136.45 йени, като от началото на седмицата бележи повишение от 2.7%.

Еврото остава без промяна на ниво от 1.1248 спрямо долара и върви към повишение от 1.3% ръст.

Австралийският долар остана без промяна на ниво от 0.7067 щатски долара, след като вчера поскъпна с 0.8%.

Скокът с 1.2% на китайския юан спрямо долара също осигури допълнителна подкрепа за австралийския долар.

Британският паунд отчита положителна сесия, след като стана ясно, че ръководителите на Централната банка на Великобритания не очакват заплахата, която Китай представлява за световната икономика, да забави икономическия растеж в Обединеното кралство.

Паундът, който поскъпна до двуседмичен връх от 1.5476 спрямо долара, на фона на оптимистичните прогнози на банката, за последно се търгуваше на ниво от 1.5443.