В пика на престъпната си империя лидерът на наркокартела Меделин - Пабло Ескобар, е генерирал седмични приходи в размер на 420 млн. долара, което го прави безпроблемно един от най-богатите наркобарони в историята.

Богатството на Ескобар, известен още като "кралят на кокаина," нараснало толкова много, че той бил принуден да заравя купища пари в колумбийски ферми, да ги крие в разнебитени складове и в стените на къщите на членове на картела, пише в книгата си Роберто Ескобар, главен счетоводител на картела и брат на Пабло Ескобар.

"Пабло печелеше толкова много, че всяка година отписвахме 10% от парите, защото те биваха изяждани от плъхове, мухлясваха или се губеха," пише Ескобар.

Вижте още: Пуснаха от затвора колумбийски килър с над 300 убийства

Ако се счита, че в пика на престъпната си кариера Ескобар е генерирал по около 21 млрд. долара приходи годишно, изгубените по този начин пари са били около 2.1 млрд. долара на година.

Ескобар просто не е знаел какво да прави с толкова много пари и по тази причина загубата вследствие на гризачи или мухъл не е било проблем.

В интервю за списание Don Juan през 2009 г. единственият син на Ескобар - Хуан Пабло Ескобар, който след това променя името си на Себастиян Марокин, споделя, че веднъж баща му изгорил 2 млн. долара на банкноти, за да може семейството да се стопли, докато бягало от властите.

Освен проблема с укриването или унищожаването на прекалено големите количества пари, братята Ескобар имали и други главоболия, като например как да подреждат банкнотите.

Вижте още: Как се храни един от най-опасните престъпници в света

Според Роберто Ескобар картелът Меделин е харчел по 2 500 долара на месец за ластици, с които опаковали пачките с банкноти.

В пика си картелът на Пабло Ескобар е доставял 80% от кокаина в света и е вкарвал по 15 тона кокаин на ден в САЩ.