Президентът на САЩ Барак Обама покани 14-годишния младеж Ахмед Мохамед, който бе арестуван, след като донесе в училище домашно направен часовник, който приличал на бомба, на посещение в Белия дом.

В свой туит Обама споделя, че в САЩ трябва да окуражават повече деца като Ахмед, които харесват науката. Президентът дори отправи покана към младежа да му гостува в Белия дом и да му покаже изобретението си.

14-годишният Ахмед Мохамед донася в училището си ръчно сглобен часовник, за да го покаже на учителите и съучениците си.

След края на часа си по английски език Мохамед показва часовника на учителката си. Тя, от своя страна, споделя, че той прилича на бомба и вика охраната и ръководството на училището.

След като е отведен за разпит, младежът е попитан дали е имал намерение да направи бомба - въпрос, на който той отговаря отново, че това е просто часовник.

Полицията обаче го отвежда от училището, при това с белезници. След изясняване на случая от училището изпратиха извинения на родителите на детето, като споделят, че правят всичко възможно за сигурността на учениците.

Освен поканата от президента Обама, Ахмед Мохамед получи поздравления и от съоснователя на Facebook Марк Закърбърг, който в свой пост в социалната мрежа заяви, че деца като него трябва да са за пример и че бъдещето на САЩ принадлежи на хора като Ахмед.

Постът, който има над 1 млн. харесвания, завършва с покана за среща в централата на компанията. Закърбърг споделя, че с радост ще се види с него.

От Twitter също пуснаха туит, че пазят специално място за стаж в компанията на таланта. "Донеси и часовника си", пишат още оттам.