България е в дъното на класацията по доходи в ЕС. За щастие, страната ни заема последните места и в класацията на най-скъпите за живеене градове в света на UBS Group AG.

Разходите за живот на семейство от трима са малко над 1 300 долара, въз основа на кошница от 122 стоки и услуги, които не включват разходите за наем. С по-ниски разходи сред изследваните водещи европейски градове се отличава единствено Киев, където те са 1 273 долара.

Цюрих и Женева заемат лидерската класация в негативната класация, като тричленно семейство в Цюрих се нуждае от над 3 600 долара на месец, докато същото в Женева харчи 3 500 долара на месец.

Двата швейцарски града изместиха Осло от лидерската позиция в негативната класация, след изненадващото решение на швейцарската банка от средата на януари на тази година да премахне обвързаността на валутата си с еврото, което инициира сериозен ръст в нивата на швейцарския франк.

С включването на наемите Ню Йорк заема първото място в класацията, като на средно семейство от трима в града са необходими 4 320 долара за живот спрямо 2 390 долара в Цюрих.

Високите доходи на швейцарците обаче позволяват жителите на Цюрих и Женева да заемат второ и четвърто място по отношение на покупателна сила на населението в света, сочи още изследването. Те са изпреварвани единствено от Люксембург.

Средният жител на Цюрих изкарва 41 долара на час, преди данъци, което е 21 пъти повече от средния жител на Киев. В същото време нормата на разходи в Цюрих, без да се включват наемите, е само 2.8 пъти по-висока, в сравнение с украинската столица.

Високите доходи позволяват жителите на Цюрих да работят по-малко от 21 часа, за да могат да си купят новия iPhone 6, при средно 627 часа работа за жителите на Киев.

Въреки че развиващите се пазари догонват развитите през последните 30 години по отношение на покупателна сила, обезценките на валутите им в последните три години сериозно влошават постигнатите резултати.

Столицата ни София е на второ място в класацията на най-достъпните за двудневно посещение градове в света. Престой, включващ нощувка за двама в добър хотел, две вечери за двама с бутилка вино, превоз от такси, два билета за градски транспорт, наем на автомобил, книга, телефонен разговор и пощенска марка струват в София 300 долара.

По-ниска е цената за същите стоки и услуги единствено в румънската столица – Букурещ, където изброеното би струвало около 265 долара.