Знаете ли, че има много туристически забележителности, които в най-добрия случай са спорни, а в най-лошия – са откровени фалшификати? Ще ви представим 6 от тях.

Шестте родини на Колумб

Италианската Генуа, испанският град Лас Палмас де Гран Канария и още четири града се борят за родина на мореплавателя Колумб. Най-известната родина сред всички изброени е Генуа. Сериозни доказателства за това обаче отсъстват.

Добре е да знаете, че домът в Генуа, който задължително ще ви бъде представен като мястото, където е прекарал детството си Колумб, е построен през 17-18 век, а самият Христофор е роден през 1451 година. Доста дълго детство ще да е било.

Колкото до град Лас Палмас де Гран Канария, има данни, че откривателят на Америка наистина е пребивавал там, но само временно. Един от пътите е бил през 1492 година, когато е трябвало да изчака, докато корабът му стане готов. Самата сграда, която представят днес на туристите, не е оригиналната. Тя е построена през 1777 година.

Петте могили на Христос

Знаете ли, че могила на Исус Христос има дори в Япония? Намира се в село Синго в северната част на страната. На могилата са поставени два кръста – първият е на самия Христос, а вторият – на брат му Исукири, който, според вярванията на японците, е умрял вместо него в Йерусалим.

Самият Исус, по мнението на жителите на Страната на изгряващото слънце, е прекарал детството си недалеч от Токио и след това е предприел пътешествие в Близкия Изток, където са се случили събитията, описани в Библията. Когато разпнали брата на Исус, той спокойно се завърнал в Япония и доживял до 106 години в село Синго.

Други три могили на Христос се намират в Йерусалим. Има една и в индийския щат Кашмир.

Стоунхендж

И този забележителен паметник от ерата на неолита се оказва в нашия списък. За всичко е виновна мащабната реконструкция на паметника, направена през изминалия век.

През 1958 година Стоунхендж бил практически напълно отстранен. След това бил събран наново, с помощта на съвременна техника и бетон. Опити за престрояването му има и след 1901 година, когато археолози махат и връщат на място паднали камъни.

Така че, да наречем Стоунхедж светилище на друидите, древен астрономически комплекс или гробище е задача с много въпросителни.

Вижте още: Девет всекиму известни факта, които всъщност не са истина

Двата полюса на студа

За почетното знание на най-студена точна на Земята се борят две населени места: якутското село Оймякон и якутския град Верхоянск. Независимо че във Верхоянск е била отчетена температура с 0.1 градуса по Целзий по-ниска от тази в Оймящконе (през 1885 г. - -67.8 градуса), при влизането в последния град ще откриете тапела с гордия надпис: „Оймякон – полюс на студа”.

Такъв паметен знак е сложен и във Верхоянск (и всичко това се случва незнайно поради какво недоразумение – историята показва, че най-студеното място на планетата се намира в Антарктида, където през 1983 г. е измерена най-ниската температура в историята на измерването на температурата на въздуха - -89.2 С).

Но ако трябва да говорим за населени места с постоянно население, то лидери по най-студен климат са Оймякон или Верхоянск. Но кой от тях е първенецът? Нито един учен не се наема да определи.

Езерото Лох Нес

Вероятно не се и налага да обясняваме защо легендите за езерото нямат нищо общо с действителността. Всеки здравомислещ човек е наясно, че Неси не съществува. В наши дни шотландското езеро е мрачно и толкова скучно, че само въображението може да го съживи.

Легендите и световната популярност покрай много екранизации на историята обаче са превърнали мястото в осеяно с ресторанти, хотели, туристически фирми, катери, милиони суверини и т.н.

Градът на Ромео и Жулиета

Верона – истински град в Североизточна Италия. Ромео и Жулиета – художествена измислица. Както пише самият Шекспир, става дума за трагедия „която се явява забележителен образ на авторския замисъл”. Нито съществуването на Ромео и Жулиета, нито животът им във Верона може да бъде потвърдено от реални доказателства.

Освен английската пиеса, разбира се. Но ако дойдете във Верона, ще ви покажат непременно „онзи” балкон, на който се е случила прословутата любовна сцена, а също така и гробницата на Жулиета. А туристите идват тук заради тях от векове...