Полярните мечки често можем да видим в научнопопулярни филми като изключително силни животни. Те вдъхват чувство за кралски особи, тъй като в района, където живеят на практика те са властелини. Именно това прави тази снимка толкова шокираща и противоречива.

Фотографът Кърстин Лангенбергер, която се е специализира в снимането на природата, прави снимката. На нея се вижда, че животното има проблем с краката. Всъщност, по време на кадъра бялата мечка бeзсилно накуцва, разхождайки се по най-отдалечения арктичен остров, където живеят повече полярни мечки, отколкото хора.

През изминалия месец снимката е получила над 40 000 споделяния в социалната мрежа Facebook.

Вижте още: Най-тъпите цитати за глобалното затопляне

„Виждам как глетчери се отделят и всяка година няколко хиляди метра лед изчезват. Ледът се топи с рекордна скорост. Да, виждала съм мечки в отлична форма – но също така съм виждала мъртви или умиращи от глад полярни мечки”, пише на фейсбук страницата си Кърстин.

Тя продължава разказа си с констатацията, че повечето болни животни са женски. Причината е, че след раждането, те остават изолирани и се борят със зъби и нокти за всяко парченце храна, което може да докосне бързо топящия се лед под краката им.

Лудост е да се мисли, че човешката дейност може да бъде толкова разрушителна за другите видове. Тази визуализация на климатичните примери е възможност да се повдигне сериозно темата.