С голяма част от изброените по-долу десет неща се сблъсквате непрекъснато във всекидневието си. Знаете ли, че те могат да ви убият?

Лак за нокти

Много лакове съдържат така нареченото "токсично трио" - толуол, дибутилфталат и формалдехид. Излагането на големи количества от тези химикали се свързва с проблеми в развитието, астма и други заболявания.

Наскоро изследователи случайно подбират 25 различни марки лакове, за които се твърди, че не включват токсини. В 10 от 12 продукти, за които се твърди, че са свободни от толуен, веществото се съдържа, като четири от продуктите имат опасно високи нива на химикала, показват изследванията.

Те констатират още, че пет от седемте продукта, които претендират да бъдат "свободни от токсичното трио", всъщност включват един или повече от агентите му в значителни нива.

Питомна сьомга

Кой не обича добре приготвена риба за вечеря? Сьомгата е една от най-любимите и скъпи храни на човечеството, което постоянно е призовавано да яде по-мазна риба заради полезните мастни киселини, които съдържа.

Изследванията обаче показват, че консумацията на сьомга може да не е най-добрият начин да го направите. Проучване установява, че 13 различни токсини, които са били класифицирани като канцерогенни за човека, се съдържат в много по-високи нива в отглежданата в развъдници сьомга, отколкото в живеещата на свобода.

Вижте още: 13 неща, които не трябва да си поръчвате в ресторантите

Освежители за въздух

Около 80 процента от всички възрастни американци са си купили някакъв вид продукт от категорията грижа за въздуха (свещи, спрейове, стайни ароматизатори, освежители за въздух, въздушни пречистватели и т.н.) през изминалата година.

И защо не? Кой не би предпочел аромата на цветя и море пред миризмата на готвено и тоалетна?

Но ароматизаторите съвсем не са толкова безвредни, колкото миризливи. Те не са кондензирана версия на естествен аромат, те са химикали.

Когато на Съветът за защита на природните ресурси тества 14 различни марки домакински освежители за въздух, установява, че 12 от тях съдържат химикали, които могат да предизвикат хормонални смущения, известни като фталати.

Сред продуктите, които са реагирали положително в изследването, има и такива, продавани като "изцяло натурални" и "без аромат."

Вижте останалите на следващата страница...


Индийско орехче

Не, малко от него в любимото ви ястие няма да ви убие. Въпреки че, подобно на много от храните, включени в списъка, индийското орехче носи ползи за здравето, то също така може да бъде изключително опасно, когато се приема в големи дози.

Съдържащи токсично вещество, наречено миристицин, умерени пропорции от индийско орехче може да предизвикат халюцинации, докато по-големи дози може да предизвикат конвулсии, сърцебиене, гадене, обезводняване и смърт.

Защото индийското орехче всъщност е халюциногенен.

Гъби

Докато предлаганите в супермаркетите гъби са доста безопасни за ядене, задължително трябва да внимавате с онези, които берете сами или купувате от познати.

Около 100 вида гъби причиняват опасни за хората симптоми, вариращи от главоболие до припадъци или дори смърт. През 2010 г. вид гъби, наречени Little White, причиняват около 400 смъртни случая в Китай.

Рапично олио

Има много спорове за това на пръв поглед невинно растително олио, но общото мнение изглежда е, че то може да има много негативни последици за здравето ни.

Според изследвания растението рапица, от което се произвежда олиото, е изключително токсично, а страничните ефекти при свръхконсумацията му може да включват дихателни проблеми и слепота.

Люти чушки

Лютите чушки са известни с тяхната пикантност, която е това, което ги прави толкова популярни. Въпреки това, химичният елемент, който причинява тази пикантност (капсаицин), може да предизвика и токсични ефекти като стомашни болки, сърбеж по кожата и в крайни случаи - смърт.

За повечето хора, които редовно ядат люти чушки, едва ли ще има някаква вреда, обаче е добре капсаицинът да се консумира умерено.

Вижте още: Най-лютите подправки и ястия в света

Лилиуми

Да, наистина цветята не са ядат, но въпреки това могат да са опасни за човешкото здраве. Лилиумите, въпреки че са красиви, също са и отровни, особено за домашните котки.

Алкалоидът Lycorine, които се намира в луковиците и стъблата им, е отворен и за човека. Симптомите на отравяне включват болки в корема, повишено отделяне на слюнка, втрисане, гадене, повръщане и диария.

Шоколад

И отново отровна храна за домашните любимци. В случай че не знаете, не е добре лакомството да се дава на кучета. Пренебрегването на това общоизвестно правило предизвиква доста смъртни случаи на кучета годишно.

По-тъмният шоколад е с по-голям риск да доведе до отравяне с метилкс отравяне. Белият шоколад има най-ниско съдържание на метилкс.

Червило

Изследване на над 400 червила на пазара показва, че те съдържат олово. Количеството не е голямо, но редовното му поглъщане ви гарантира приближаване до почти токсични нива.

Дори и малкото количество олово може да е опасно за бременни жени и развиващия се мозък на техните деца.