Германският канцлер Ангела Меркел съобщи, че в България може да бъде разкрит европейски център за регистрация на мигранти (т. нар. "горещи точки"). Тя направи това съобщение рано тази сутрин на пресконференция след края на извънредното заседание на Европейския съвет.

България отбеляза, че не е в Шенген, но има обща граница с Турция. България заяви, че е подложена на огромен миграционен натиск. Нямаме нищо против, ако България желае да разкрие такъв център, ще получи същата подкрепа от ЕС, както Гърция и Италия. Не искаме да налагаме нещо на България, страната сама заяви, че има проблем и предложи, това е разбираемо, заяви Меркел.

Тя отбеляза, че разговорът снощи е засегнал основно разкриването на такива центрове в Гърция и Италия. В тези центрове ще бъдат взимани данни за мигрантите, включително пръстови отпечатъци, съобщи БТА.

Чрез тези "горещи точки" ще се извършва разселването на онези, подлежащи на получаването на статут и преместването в друга държава от ЕС по квотната система. Центровете ще оценяват кои кандидати за закрила не отговарят на изискванията и подлежат на връщане в тяхната родина.

Говорихме по въпроса за разселването, независимо от начините, по които се предприема - това може да стане само с подобни "горещи точки", поясни Меркел. По нейните думи обособяването на подобни "точки" е допълнение към решението на вътрешните министри за квотното разселване на мигрантите в ЕС.