Властите в Хонконг, Гуандун и Макао са арестували над 51 000 наркозависими и членове на най-голямата китайска организирана престъпна група, по-известна като Триадите, според South China Morning Post.

Акцията, която е носела кодово име "Мълния 15," е кулминацията на тримесечните усилия на властите за ограничаване на дейността на Триадите.

Подобни масови арести има всяка година от 2000 г. насам, но миналогодишната операция бе отложена заради движението Окупирай Хонконг, което тогава течеше с пълна сила.

Това, заедно с мерките на президента на Китай Си Дзинпин срещу корупцията, превърнаха тазгодишната „Мълния 15“ в по-важна от когато и да било. Операцията обикновено трае само един месец. Полицията е щурмувала 7 500 адреса в Хонконг и е конфискувала огромно количество наркотици и оръжие.

Ето и кои са арестуваните:

11 339 души са били арестувани за различни престъпления в континентален Китай.
31 651 "наркозависими" са били арестувани в Гуандун, китайската провинция, която граничи с Макао и Хонконг.
3 977 души са били арестувани в Макао.
4 343 души са били арестувани в Хонконг.

Вижте още: Защо се разцепи японската мафия якудза?

Ето защо всичко това е важно. Ръстът на китайската икономика се забави значително през последната година. Според президента на Китай това е част от плана за преминаването й от икономика, базирана на инвестиции, към икономика, базирана на потребление.

Наблюдатели обаче започват да изказват мнения, че кампанията срещу корупцията е част от това, което вреди на икономиката. Това се усети в най-голяма степен в хазартния град Макао, който напоследък е избягван от живеещите в континентален Китай, за да не привличат внимание върху себе си.

Месечните приходи от хазарт са паднали с между 30 и 50%, в сравнение с година по-рано.

Триадите са замесени в хазартната дейност в Макао още от самото начало, което означава, че акцията вероятно ще е поредният шок за системата.