Една снимка струва повече от хиляда думи. В първото си официално посещение в САЩ делегацията на президента на Китай Си Цзинпин включваше представители на най-големите китайски технологични компании.

Те, заедно с щатските си колеги, взеха участие в 8-ия годишен форум на интернет индустрията между двете страни, проведен в Сиатъл.

Към края на събитието Си Цзинпин и още около 30 други основатели и/или изпълнителни директори на компании се събраха за обща снимка.

На нея личат имената на Марк Закърбърг (Facebook), Тим Кук (Apple), Джеф Безос (Amazon), Сатя Надела (Microsoft), Джак Ма (Alibaba), Пони Ма (Tencent) и др.

Всички посочени по-горе са разположени на първия ред, като пазарната оценка на ръководените от тях компании е 2.1 трилиона долара.

На втория ред са представилели на компании като AMD, Lenovo, Qualcomm, SINA, LinkedIn с обща пазарна оценка от 266 млрд. долара.

На третия ред са шефовете на Airbnb, Baidu, Inspur, основателя на Yahoo Джери Янг и др. Капитализацията на техните компании е около 78 млрд. долара.

Големите липсващи

По информация на The Wall Street Journal, големият липсващ е Google. На форума не е поканен новият им главен изпълнителен директор Сундар Пичай. На него не бяха забелязани и съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, като това може да бъде обяснено с изтеглянето на компанията от Китай през 2010 г. заради налаганата цензура в страната.

От щатска страна на събитието липсваха и основателите на Snapchat Еван Спигел и Травис Каланик от Uber. От китайската страна на събитието не бяха представени изпълнителните директори на Xiaomi и Huawei.

Основателят на Baidu Робин Ли също не присъстваше, но пък бе заменен от президента на компанията Занг Якин, който е и бивш директор в Microsoft.