Главният изпълнителен директор на Volkswagen Мартин Винтеркорн бе принуден да подаде оставка в сряда след направените разкрития, че неговата компания е фалшифицирала резултатите за емисиите вредни газове на 11 млн. свои автомобили в цял свят.

Въпреки че Винтеркорн вече не е начело на компанията, която оглавяваше в продължение на близо десетилетие, той все още може да получи доста сериозно заплащане, което да достигне 69 млн. долара, в зависимост от това как бордът на директорите на Volkswagen ще класифицира напускането му, според Bloomberg News.

Винтеркорн може да получи две отделни плащания от компанията.

Първо, Винтеркорн има право на обезщетение, което се равнява на заплата му за две години, според Bloomberg. Миналата година той е получил близо 18.7 млн. долара.

Вижте още: 7 факта за Volkswagen, които може би не знаете

Клаузата за обезщетението влиза в сила, когато договорът на Винтеркорн се прекрати предсрочно. Има и клауза за връщане на пари от страна на Винтеркорн, а обезщетението може да отпадне, ако договорът е прекратен по негова вина.

Второ, пенсионният план на Винтеркорн е в размер на 32 млн. долара в края на 2014 г., но засега не е ясно на какви какви условия трябва да отговаря, за да се сдобие с тези пари.

Така Винтеркорн може да получи общо над 69 млн. долара под формата на пенсия и обезщетение.

За момента не е ясно дали Винтеркорн ще получи някое от двете плащания, но засега по всичко личи, че той не е бил уволнен.

Той по-скоро е помолил Надзорния съвет да го освободи от задълженията му. Нещо повече, последното изявление на Надзорния съвет изглежда го оневинява за целия скандал.

"Изпълнителният съвет отбелязва, че доктор Винтеркорн не е знаел за манипулациите на тестовете с вредните емисии," се казва в изявлението. "Изпълнителният съвет изпитва огромно уважение към неговото желанието въпреки това да поеме отговорност и така да изпрати силен сигнал, както извън, така и в компанията."