Датската архитектурна фирма CEBRA спечели конкурс за изграждането на училище в Русия.

Идеята е проектът да удвои площта на местното читалище и да акцентира върху околния пейзаж. Комплексът е обединен под голям ръбест покрив. Той е наречен Smart School Meadow.

Целта е да бъде създадено нов вид училище, което включва пейзажа в учебната среда и осигурява многофункционални, полупокрити пространства за местните жители.

Вижте още: На гости в гръцка детска градина

Новият учебен кампус ще бъде разположен в руския град Иркутск. Целта на проекта е да се разшири използването на класическите учебни пространства и да се осигури по­адекватна среда за обучение за различните индивиди.

Различните пространства са предназначени за специфични употреби, но основната идея е да се превърнат в мултифункционални области.

Сградата се очаква да побере 1 040 ученици на възраст от 3 до 18 години, както и 400 деца в предучилищна възраст, в прогимназия и персонал.

Минимум 15% от общото тяло на комплекса ще бъде резервирано за сираци и деца с физически увреждания. Някои райони в рамките на обекта ще се използват като жилища за тях и техните приемни семейства.

Сградата ще включва пространства за отдих, здравни центрове и места, достъпни за обществеността.

Концепцията, която има за цел да интегрира образователните пространства в местните общности, напомня за японските детски градини и училища, които често включват читалища и кафенета и не се плашат от взаимодействие с околностите.