Дъщерята на покойния щатски актьор Пол Уокър, който загина в свирепа катастрофа с автомобил Porsche в Калифорния преди две години, е завела дело срещу автомобилната компания в Лос Анджелис тази седмица.

В документите по делото Медоу Уокър твърди, че автопроизводителят е направил икономии по отношение на сигурността на автомобила, които са могли или да предотвратят катастрофата напълно или поне да запазят живота на баща й.

Пол Уокър е бил на предната седалка на Porsche Carrera GT модел 2005, управлявано от Роджър Родас, който губи контрол над автомобила, след което се блъска в крайпътни дървета и уличен стълб в Санта Кларита, близо до Лос Анджелис. При инцидента през ноември 2013 г. загиват и двамата мъже.

Според дъщерята на Уокър от Porsche са знаели, че в миналото с този модел имал проблеми с нестабилността и контрола. Според нея също така коланите са били проектирани така че при сблъсъка тялото на Уокър е било издърпано назад със страшна сила, което е причинило счупване на ребрата и таза му, а той е останал заклещен в легнало положение, където е останал жив, докато автомобилът не е избухнал в пламъци минута и двадесет секунди по-късно.

"Ако компанията бе отстранила тези недостатъци при Porsche Carrera GT, Пол Уокър щеше да е жив днес," се казва в обвинението.

Засега от Porsche не са коментирали заведеното дело. Адвокати на компанията обаче заявиха по-рано през годината, че за катастрофата е виновен Родас, чиято вдовица също бе завела дело срещу американското подразделение на автопроизводителя.