Шестдневното приключение на Profit.bg на Малдивите започна. Вижте как изглежда раят на земята през нашите очи.

Риба, кокосово мляко и къри – това са три от най-важните съставки на традиционната кухня на Малдивите.

Разбира се, любимата риба тук е не каква да е, а ивичест тон – това е представител на семейството със среден размер, известен още като аку или океански паламуд.

Тази риба обикновено достига метър дължина и максимално тегло от близо 35 кг. Среща се в тропически води и се използва широко и в японската кухня, където е известна като katsuo.

С помощта на тези три съставки се приготвя и едно от най-популярните ястия на Малдивите – къри с риба тон или така нареченото Mas Riha.

Освен че традиционно се сервира на вечеря с варен ориз, това ястие може да се хапва и на закуска, когато се поднася с така наречения хляб roshi, в комбинация с горещ чай.

За да приготвим Mas Riha, влязохме в кухнята на ресторант Jing, част от петзвездния Constance Halaveli Hotel, който е владение на главния готвач Хем.

За ястието използвахме: пресен ивичест тон, кромид, листа къри, джинджифил, чесън, пандан, кардамон, чили на прах, къри за риба, кокосово мляко и сол.

Mas Riha се приготвя в дълбок тиган на умерена температура, като се добавят поетапно всички съставки при непрекъснато бъркане. В ресторантите на Малдивите можете да си го поръчате срещу около 20 долара.

Profit.bg пътува до Малдивите с Qatar Airways – най-добрата авиокомпания в света за 2015 г.