През март тази година силите на реда нахлуват в къща южно от град Ла Паз, Мексико, надявайки се, че най-накрая ще заловят мексиканската кралица на убийствата, известна като La China, за която се смята, че е отговорна за над 150 убийства.

La China обаче за пореден път се оказва предупредена и успява да избяга с такси пет минути преди това. Всичко, което властите откриват в онази вечер, са оръжия, муниции и изпрани дрехи, които все още висят на простора.

След това преследването на 31-годишната La China, чието истинско име е Мелиса Маргарита Калдерон Охеда, продължава.

Вижте още: Какви часовници носят най-големите наркотрафиканти

В нейната 10-годишна престъпна кариера тя успява да се издигне чрез убийства от обикновен килър (sicario) през лидер на екип от 50 убийци до шефа на Las Fuerzas Especiales de los Damaso - “специалните части” на наркокартела Damaso, който пък има връзки с по-големия картел Синалоа.

Той е основан от Дамасо Лопез Нунез, бивш охранител в затвор, за когото се смята, че е помогнал при първото бягство на наркобарона Хоакин „Ел Чапо“ Гузман.

Преди време La China получава нареждане да предаде ръководната си дейност на човек от картела с прякор El Grande, който малко преди това е освободен от затвора. Обидата за нея е още по-голяма и от това, че тя знае, че човекът, който трябва да я замени, е убил преди време голямата любов на живота й.

Вижте още: Бляскавият живот на едно вече бившо наркомуле

Вместо да работи за El Grande, La China се отделя от картела Damaso и решава да действа сама. Тя вече има нов приятел с прякор El Chino, който става и неин заместник.

Тя успява да събере наркодилъри с италиански мотопеди и около 300 килъри, с които започва да се бори за надмощие не само в Ла Паз, но и в курортния град Кабо Сан Лукас. След това навсякъде в туристическата мека започват да се появяват трупове, което прави залавянето й още по-наложително.

La China е и известна с това, че оставя разчленените тела на жертвите си пред вратите на техните домове, за да всява страх.

Вижте още: Как живеят синовете на най-големия наркобарон в света

През юни организацията на La China получава сериозен удар, когато неподкупни полицаи залавят El Chino. На телефона му властите откриват видео на човек, който първо е измъчван, а след това разчленен.

Смята се, че приятелят на La China веднага е потърсил начин да получи по-лека присъда в замяна на свидетелски показания. El Chino ги води на място, където са погребани част от жертвите и прави и редица други разкрития.

Така се стига до края на септември, когато La China е на летището в Кабо Сан Лукас, където е трябвало да хване самолет за Синалоа, когато властите я залавят. Единствената информация, която имат, този път идва директно от El Chino - нейният приятел, който се превръща в доносник.

Той също така предоставя и списък с полицейските служители, на които La China плаща, за да получава информация.

Вижте още: Десет факта, измерващи богатството на Пабло Ескобар

Без тази мрежа La China не получава предупреждение и е арестувана, без да е изстрелян дори и един изстрел. Нейната самоличност е потвърдена от отпечатъците й, от предишни нейни полицейски снимки и от татуировките й.

Според властите La China е арестувана благодарение на разузнавателна информация, но има много слухове, че тя всъщност е предадена от нейния приятел.

В момента тя е затворник номер 893 в затвора с максимална степен на охрана Almoloyita, където се очаква да остане.

Освен ако не успее да докаже, че Ел Чапо не е единственият, който може да избяга от мексикански затвор.