Всеки е чувал за Белия дом, но къде живеят останалите световни лидери?

Може би няма да ви изненадаме, но най-влиятелните хора в света живеят в луксозни домове, които са съвсем подходящи за позициите им.

Тези къщи и замъци са оборудвани с всичко, което може да им е необходимо – от площадка за хеликоптер до безценни предмети на изкуството.

Вижте къде живеят 11 от най-влиятелните световни лидери:

Palácio da Alvorada е официалната резиденция на президента на Бразилия от 1956 г. насам. Именно там в момента живее Дилма Русеф, която носи и български корени.

Елисейският дворец е дом на френските президенти от 1840 г. Франсоа Оланд живее там от 2012 г. Дворецът е построен през 1722 г. и части от него са изцяло в злато.



Пример за това е Salle des Fêtes (Залата на фестивалите), където се провеждат конференции и банкети.

Президентският офис пък се намира в Salon Doré (Златната стая), където всичко – стени, маси, столове и врати, е от злато.

Imperial Palace (Императорският дворец) в Токио е дом на настоящия император на Япония Акихито и неговото семейство.

Вътрешните градини на двореца и сградите са затворени за широката общественост, с изключение на 2 януари и 23 декември, когато императорското семейство отваря вратите им.

Белия дом

Това може би е най-известният президентски дом в света. На снимката се вижда и Овалният кабинет, където Барак Обама се среща с дипломати, президенти и министри при официалните им посещения в САЩ.

Chitralada Palace

Дворецът е дом на краля на Тайланд Пхумипхон Адунядет, който е първият, живеещ там, а не в Grand Palace. Разполага със собствено училище, което се посещава от децата на краля и на служителите на двореца.

The Presidential Palace

Президентският дворец в Ханоу е построен през 1906 г. Днес там живее президентът на Виетнам Чьонг Тан Шанг. Дворецът се използва най-вече за приеми и конференции.

Бъкингамският дворец

Намира се в Лондон и е главната резиденция на кралица Елизабет II, въпреки че тя е собственост на британската държава, а не лична собственост на монарха.

Британските монарси ползват двореца от 1837 г. до днес.

Той разполага със 775 стаи, от които 52 кралски спални, 188 стаи за персонала на двореца, 92 офиса и 78 бани и тоалетни.

Британският премиер Дейвид Камерън живее заедно със семейството си на Даунинг стрийт 10.

Белият дворец

Ak Saray, или Белият дворец, е дом на турския президент Реджеб Ердоган. Построяването му е струвало 615 млн. долара, като днес той разполага с 1100 стаи.

Bellevue Palace

Неокласическият дворец в Берлин е дом на немските президенти от 1984 г. насам. Днес там живее президентът Йоахим Гаук.

Quirinal Palace

Дворецът е една от трите резиденции на италианския президент Серджо Матарела. Той е 20 пъти по-голям от Белия дом и в него са живели общо 30 папи, 12 крале и 12 президента.

Vaduz Castle

Ето тук пък живее принц Ханс – Адам II. Замъкът е затворен за обществеността, но на 15 август – националния празник на Лихтенщайн, всички жители на княжеството са поканени на прием.

Вижте още: 11 официални резиденции, приютили монарси и президенти