Луксът има различни измерения в различните градове на страната. Разбира се, София, където стандартът на живот и средният доход са най-високи, оглавява класацията по най-много и най-скъпо предлагани имоти у нас.

Вижте най-скъпите обявени за продажба апартаменти в петте най-големи града на страната:

София

Тук офертите за над един милион евро при апартаментите са често срещано явление. Разбира се, този род имоти често са трудно продаваеми и някои от офертите са на пазара вече от поне две години.

След като предлаганият за над 2 милиона евро имот в новоизграждащата се сграда до НДК изчезна от офертите, в момента два са апартаментите, които си поделят приза „най-скъпо предлагани“ в столицата с оферта за 1.3 милиона евро.

Първият имот е добре познатият ни апартамент от 253 кв. м до Народния театър, който е на пазара вече от поне две години. Макар и с топ локация, явно апартаментът не намира своя купувач заради цената си от 5 138 евро за кв. м.

Апартаментът разполага с просторен хол с камина, 5 помещения, оборудвана кухня, трапезария, 2 бани с душ кабина и джакузи, 2 тоалетни, тераса и мазе от 60 кв. м.

Другият апартамент, който също се предлага срещу 1.3 милиона евро, е с площ от 592 кв. м, от които чистата му площ е 350 кв. м. Имотът също не може да намери купувач от повече от една година.

Той е разположен на две нива, на девети жилищен етаж (от десет), като разполага с тераса към апартамента с градина с площ от 196. 87 кв. м, осигуряваща панорамна гледка към града.

Варна

Макар и морската столица често да е конкурирала София по средни цени на имотите, градът остава далеч зад столицата по отношение на луксозните имоти.

Тук липсват оферти за над един милион евро, като най-скъпият апартамент, който откриваме да се продава, е на цена от 990 155 евро.

Разбира се, имотът е разположен в Морската градина, като е на четвърти жилищен етаж и е с площ от 640 кв. м. Тоест квадратният метър се предлага срещу сумата от 1 547 евро.

Чистата площ на жилището е 447 кв. м, като към него има тераса с площ от 193 кв. м с гледка към Морската градина и морето.

Купувачът на имота, разположен в затворен жилищен комплекс от 16 апартамента, 13 гаража и 10 паркоместа, трябва да има предвид, че ще плаща такса от 11 евро на кв. м за поддръжка.

Само още няколко апартамента откриваме във Варна с обявена продажна цена от над 500 000 евро.

Пловдив

Пловдив остава още по-далеч от София по отношение на предлагането на луксозни имоти и цени на най-скъпо предлаганите апартаменти. Тук дори няма имоти с обявена продажна цена от над 500 000 евро.

Най-скъпо предлагания имот, който откриваме в имотния сайт imot.bg, е с обявена продажна цена от 424 000 евро.

Имотът е в центъра на града, а въз основа на площта му от 212 кв. м, търсената цена е в размер на 2 000 евро за кв. м. Тази цена обаче изглежда относително висока за четиристайния апартамент, който е на шпакловка и замазка и разполага с голяма тераса от 58 кв. м.

Бургас

Доста сходна със ситуацията в Пловдив е тази в Бургас. Тук отново откриваме липса на предлагане на луксозни имоти, като най-скъпо предлаганият апартамент е с продажна цена от 540 000 евро.

Разположен в центъра на града, мезонетът е с площ от 360 кв. м, или търсената цена за кв. м е 1 500 евро.

Имотът е с четири спални и се намира в пешеходния център на Бургас, като е в изключителна близост до плажа.

Русе

Най-скъпият апартамент, който откриваме в петия по големина град в България, е с продажна цена от едва 200 000 евро. Той е разположен в центъра и е с площ от 250 кв. м. Казано по друг начин, продажната цена за кв. м е едва 800 евро.

Това обаче до голяма степен отговаря на състоянието на имота, който явно се нуждае от основен ремонт.