Всеки път, щом плъзнете пръсти по екрана на новия iPhone или пък натискате клавишите по своя Galaxy, имайте едно наум – вероятно помогнахте на Йеунг Кин-ман да стане страшно богат.

Йеунг е основател и изпълнителен директор на базираната в Хонконг компания Biel Crystal Manufactory (HK) Ltd. – един от най-големите доставчици на защитно стъкло за Apple Inc. и Samsung Electronics Co. – два водещи производители на смартфони.

Съучастието на Йеунг в производството на устройства му натрупва богатство в размер на 7.2 млрд. долара, сочи индексът на милиардерите на Bloomberg.

„В сферата на защитните стъкла Biel винаги е била лидер на пазара”, казва Тери Ю, аналитик от Шанхай в компанията IHS Technology.

Защитните стъкла

Компанията Biеl поръчва листове суров материал от производител на стъкло като Corning Inc – най-голямата в света компания доставчик на суров материал за стъкла на смартфони, и ги превръща в защитни покрития.

Този бизнес през 2013 година натрупва печалба от 3.2 милиарда долара.

През следващата година продажбите нарастват до 4 милиарда долара, според официалните данни.

Йеунг Кин-ман, в партньорство с Лам Вай Уинг, притежава Biel. Двамата са съпруг и съпруга. Йеунг притежава 51% от бизнеса, а Уинг – останалите 49%.

Малко изчисления сочат, че Йеунг Кин-ман вероятно е сред 10-те най-богати хора в Хонконг.

Часовници, смартфони

Предприемчивият мъж стартира бизнеса си преди около три десетилетия, когато се занимава с доставка на защитни стъкла за часовници. Той започва да прави такива стъкла за смартфони, след като забелязва, че пластмасовите екрани много бързо се надраскват. Това стимулира Йеунг да препоръча употребата на доказаното във времето стъкло.

Същинското производство за защитни стъкла за телефони започва след получаването на поръчка за 1 милион екрана за Motorola Razr, сочи Hong Kong Economic Journal. Впоследствие числото на произведените стъкла набъбва до 100 милиона.

Компанията се обвързва с клиент като Apple в момент, когато се появява на пазара първото поколение iPhone през 2007 година.

Доминация на пазара

Оперирайки във фабрики в Южен Китай, компанията Biel се превръща в най-големия производител на защитни стъкла, посочва Клеър Охм, говорител на LG Display Co.

Жу Джиксианг, базиран в Шанхай аналитик, е категоричен: „Трудно можем да си представим на пазара да се появи достоен конкурент”.

Оценката на конкурентите

Уай Куо, президент на City University, Хонконг, оценява компанията на Йеунг на 14.2 млрд долара към 23 септември 2015 година, след като получава дарение от нея в размер на 26 милиона долара. Сумата е рекордна за университета.

Как възнамерява Йеунг да остане на върха?

В интервю за Economic Journal милиардерът споделя, че се опитва да постигне това чрез постоянни иновации в нови технологии. Целта е защитното стъкло да стане още по-устойчиво на надрасквания и да не остават никакви отпечатъци по него.

Пет процента от приходите на компанията отиват за изследвания и развитие. „Ние винаги се опитваме да създадем нещо ново”, казва Йеунг.

„Например често пръстовите отпечатъци покриваха целия екран. Именно поради това създадохме технология, която да не позволява оставането им. За да подобрим устойчивостта на надраскване, създадохме сапфирено стъкло”, допълва предприемачът.

В момента компанията разполага с над 100 000 работници.