Този месец Fiat Chrysler ще отдели от компанията най-ценния си актив – легендарния италиански производител на суперавтомобили Ferrari. Според различни оценки първичното публично предлагане на Ferrari ще даде на компанията пазарна оценка от между 10 и 12 млрд. долара.

Един от най-големите печеливши от IPO-то ще бъде Пиеро Ферари, чийто 10-процентен дял в компанията ще го направи милиардер, според Bloomberg.

Пиеро Ферари е вицепредседател на компанията и участва в семейния бизнес от три десетилетия. За разлика от много други наследници на големи компании, той не обича светлината на прожекторите и предпочита да работи на заден план.

IPO-то на Ferrari се очаква да повиши състоянието на Пиеро Ферари до 1.3 млрд. долара, според Bloomberg. Това включва и 10% дял във Ferrari, който може да струва 982 млн. долара след първичното публично предлагане.

Роденият през 1945 г. Пиер Ферари е по-малкият син на основателя на Ferrari Енцо Ферари.

Пиеро е резултатът от дългогодишната връзка на Енцо с Лина Ларди. Пиеро обаче приема фамилията Ферари чак след смъртта на съпругата на Енцо - Лаура, през 1978 г., пише Business Insider.

Вижте още: Собственикът на Brembo вече е милиардер

Единственият син на Енцо и Лаура Ферари (и полубрат на Пеиро) - Дино, умира от мускулна дистрофия през 1956 г. на 24-годишна възраст.

До смъртта си през 1988 г. Енцо посещавал гроба на съпругата и сина си всяка сутрин преди работа.

След смъртта на Лаура, Пиеро и неговата майка Лина се местят в къщата на Енцо в Модена, където той все още живее.

Пиеро работи в компанията в продължение на 30 г., включително и в подразделението за състезателни автомобили. Той обаче е много по-малко известен от другите мениджъри на високо ниво в компанията като председателя на Ferrari Серджо Маркионе, председателя на FCA Джон Елкан, бившия главен изпълнителен директор на Ferrari Лука Ди Монтидземоло и бившия мениджър на тима от Формула 1 Жан Тод.

Освен работата си във Ferrari, Пиеро е президент и председател на производителя на самолети Piaggio Aero Industries.