Бъдете честни: наистина ли се стараете, когато си миете зъбите? Обръщате ли внимание на това, което правите, или просто взимате четката и оставяте ума си да блуждае, докато апатично я движите из устата си?

Или вече за вас това е такава рутина, че дори не забелязвате какво правите?

Кариесите и заболяванията на венците, ако имате такива, ясно показват, че не всичко е наред с вашето орално здраве. Така че може би е време да се върнете към основите.

Може би просто сте мили зъбите си грешно през цялото време.

1. Изберете подходящата четка за вас.

Искате ли четка за зъби, която се побира лесно в устата и ръката ви и притежава точните по мекота влакна, които не нараняват венците ви? Подбирайте добре.

Ако имате проблеми с ръцете или раменете, като например изкривявания, болки от дългата работа на компютъра и други подобни, изберете електрическа четка за зъби.

2. Следете времетраенето.

Мийте зъбите си два пъти дневно, най-много три пъти. Всеки път това действие трябва да продължава по две минути.

Опитайте се да разделите устата си на четири секции и отделяйте на всяка от тях по 30 секунди. Някои четки за зъби дори имат вградени таймери, които могат да се синхронизират със смартфона ви.

3. Отпуснете се.

Не от гледна точка на процеса на миене на зъбите, а по повод на това колко сте загрижени за тях и колко често използвате четката.

Повече от три пъти на ден просто е ненужно и дори може да бъде вредно. Не прилагайте натиск, а когато използвате електрическа четка, само я движете в устата и я оставете да си свърши работата. Няма да й отнеме много, за да премахне плаката.

4. Избирайте мъдро.

Не всички пасти за зъби са еднакви. Изберете я според целта си – искате да избелите зъбите си, да ги предпазите от кариес, да контролирате образуването на зъбен камък или пък да ги предпазите максимално от износване.

Освен това е добре, както и при шампоана за коса, да сменяте пастата – не само марката, но и процеса, за който е предназначена.

5. Практикувайте.

Как миете зъбите си е също толкова важно, както това колко често ги миете. Правете кратки движение с четката под ъгъл от 45 градуса спрямо венците, като я движете нагоре и надолу.

Обърнете внимание и на вътрешната страна на зъбите, задните кътници и езика.

Вижте още: 11 изобретения за баня, от които не знаехте, че имате нужда

6. Мийте всички части на устата.

Когато се изгубите в рутината, може да се окаже, че има области в устата ви, които вие никога не миете. Обърнете внимание на това.

7. Не мийте зъбите си веднага след като консумирате киселинни храни и напитки.

Всички знаем колко е вредна захарта за зъбите, но не по-малко вредни са и киселинните храни и напитки, като диетична сода, енергийни напитки, плодови сокове и други.

Те размекват емайла, така че е добре да изчакате поне половин час след консумацията им, преди да измиете зъбите си. Иначе с четката ще подсилите пораженията.

8. Чистете четката си.

Не е нужно да дезинфекцирате четката за зъби – достатъчно е да я изплакнете, за да се отървете от всички микроби и останки от паста за зъби, които могат да я втвърдят.

9. Съхранявайте четката за зъби изправена.

Банята не е най-доброто място за съхранение на четка за зъби от гледна точка на канализацията. Когато не я използвате, вие искате тя да бъде далеч от местата, където може да влезе в контакт с микроби от тоалетната и мивката.

Нека четката диша, като за целта трябва да я поставите изправена, най-добре в чаша. Ако в нея обаче се съхранява и друга честа за зъби, направете така, че двете да не се докосват.

10. Сменяйте често четката.

Новата четка винаги е по-ефективна. Зъболекарите препоръчват тя да се сменя на всеки 3 до 4 месеца, но ако косъмчетата й се разпадат и разнищват, като губят своята гъвкавост, ще трябва да правите това по-често.