Вярвате или не, празничният сезон е след около 10 седмици. Вероятно ви се струва, че това е далечно събитие и няма смисъл да го мислите отсега, но, уверяваме ви, не е така. Започнете финансовата си подготовка още сега!

Ако не знаете от къде да започнете, приготвили сме 11 начина, чрез които да спестите пари до Коледа.

1. Направете списък още сега.Отделете време, за да напишете имената на всички хора, на които трябва да купите подарък. Всъщност, помислете кои е абсолютно задължително да зарадвате и кои можете да пропуснете. Например, тъщата. Шегичка!

Защо да не направите тази година прецедент по въпроса „орязване на списъка със задължителните реципиенти на подаръци”?

2. Определете бюджет.Веднъж щом сте подбрали имената, калкулирайте колко пари можете да заделите за подаръци.

Когато знаете точната сума, особено 10 седмици преди Коледа, ще съумете по-лесно да съберете парите, без излишно страдание.

3. Спестявайте пари всяка седмица.

Независимо от размера на сумата, която сте решили да вложите в подарък, съветваме ви да започнете да спестявате всяка седмица. Заделяйте пари – колкото и малки да са те, до Коледа ще са ви от полза.

Вижте още: 8 случая, в които спестяването ще ви излезе по-скъпо

4. Използвайте онлайн банкиране, за да следите бюджета.

Ако използвате онлайн банкиране, използвайте го като предимство. Директното депозиране, например, може да ви спести пари и нерви покрай празниците.

5. Плащайте в брой.Когато сте в спестовен режим, зарежете банковата карта у дома и използвайте пари в брой. Така не само ще спазвате стриктно лимита си, но и ще знаете с колко точно пари разполагате в джоба си.6. Продайте вещи онлайн.

Ако имате стари учебници или пък книги, оборудване, мебели или други вещи, продайте ги в онлайн магазин. Това може да бъде страхотен прилив на пари в бюджета за подаръци.

7. Откажете се от луксозните подаръци.Големият списък с хора, на които да купите подарък, изисква по-солиден бюджет. Ако тази година ви предстои да съберете много пари за Коледа, започнете да „вталявате” подаръците.

Зарежете идеята за луксозни стоки и се насочете към реалистичните.

Вижте още: 6 елементарни начина да спестявате пари

8. Допълнителна работа.

Можете да подпомогнете приходите си, когато започнете да заработвате допълнително. Потърсете какви възможности може да се открият пред вас в тази насока, предвид професионалните ви умения и хобитата ви.

9. Пазарувайте в магазини с намаления.Ако разполагате със списък на подаръците и видите, че можете да купите един от тях на ниска цена, какво чакате?! Давайте!

Сега или в навечерието на коледните празници – разлика има. Забелязвали ли сте каква лудница става по магазините?

10. Използвайте мобилни приложения, за да пестите пари.

Разгледайте какви приложения можете да изтеглите и инсталирате на смартфона си. Може да се окажат страхотни помощници в плана „Коледен бюджет 2015”.

11. Подарете таланта си.

Ако не можете да си позволите да купите подарък на всеки свой роднина и приятел, започнете да използвате таланта си. Може би разбирате от кредити? Отделете час-два, за да дадете съвет на приятел.

Вие сте шивач? Племеничката ви е абитуриентна догодина, защо не й подарите пътешествие по магазините, в рамките на което да й дадете модни съвети?

Коледните празници наближават. Колкото повече отлагате натрупването на пари за подаръци, толкова по-малко време остава, а сумата остава все така голяма. Планирайки и оптимизирайки процеса, влагайки своя талант и ресурси, тазгодишните празници се очертават великолепно изпълнени!

И така... направете списък и започнете да спестявате.