Актрисата и медиен магнат Опра Уинфри ще купи 10-процентен дял в Weight Watchers и ще се присъедини към борда на директорите на компанията.

Акциите на компанията, която изготвя програми за следене на теглото, поскъпнаха с цели 75%, до 11.90 долара, в предборсовата търговия днес.

Уинфри ще купи близо 6.4 млн. акции по цената на затваряне от петък – 6.79% за 43.2 млн. долара, обявиха от Weight Watchers.

Тя също така ще разполага с опции за придобиването на допълнителен 5-процентен дял.

Ако Уинфри купи 15% от Weight Watchers, тя ще бъде вторият най-голям акционер в компанията, след инвестиционната компания Invus Public Equities Advisors, която е притежавала 51.5-процентен дял към 30 юни.

Тя също така ще консултира компанията по въпроси като разработването на програми и бъдещи продукти.

Уинфри нееднократно е обсъждала борбата си с теглото и проблемите с щитовидната жлеза, вследствие на което тя тежеше 90 кг през 2008 г.

Ток шоуто на Уинфри е едно най-популярните предавания в историята. Тя управлява кабелната мрежа OWN, която създаде заедно с Discovery Communications.

Броят на клиентите на Weight Watchers, която предлага онлайн абонаменти за контрол на теглото и коучинг, в последно време намалява на фона на безплатните мобилни приложения и фитнес гривните като Fitbit.

Weight Watchers, която е основана през 1963 г., също така планира да разшири дейността си с цел подпомагане на хората в това да водят по-здравословен живот и няма да се концентрира само върху свалянето на килограми, се казва в изявление на главния изпълнителен директор Джим Чембърс.

До затварянето на пазара в петък акциите на Weight Watchers бяха изгубили 72.6% от цената си от началото на годината.