В трета поредна година организацията OUTstanding и финансовото издание Financial Times изготвят класация на 100-те най-влиятелни представители на LGBT (Lesbian, gay, bisexual and transgender) общността в света, които заемат ръководни постове в най-различни компании.

През тази година за първи път начело на класацията е жена. Това е Инга Бийл, първият главен изпълнителен директор на застрахователния пазар с 327-годишна история Lloyd’s of London, която е открито бисексуална.

Когато става въпрос за LGBT шефове на компании, обикновено Тим Кук е първото име, за което човек се сеща. От OUTstanding обаче съобщават, че не са успели да получат неговото одобрение да бъде включен в класацията.

Челната петица в подреждането се оформя от Алън Джойс, главен изпълнителен директор на австралийската авиокомпания Qantas; главният изпълнителен директор на HSBC Bank plc Антонио Симоес; главният изпълнителен директор на United Therapeutics (и основател на сателитното радио Sirius) Мартин Ротблат, която е и най-високо класираната транссексуален представител; и Клудия Брайнд-Ууди, вицепрезидент и управляващ директор на IBM.

По принцип всеки може да бъде номиниран за включване в класацията на сайта на OUTstanding, но тези, които попадат в нея, трябва да заемат позиция, която е на между 1 и 3 нива от тази на главния изпълнителен директор.

Панелът от съдии на OUTstanding споделя, че търси модели за подражание, “които помагат за това работното място да бъде по-приятно.” Активизмът, свързан с LGBT общността извън работното място и постиженията в бизнеса, в последно време също се вземат предвид.

Според организацията подобно признание е от съществено значение предвид факта, че вероятността LGBT служителите, които не са обявили открито своята сексуалност, да напуснат компанията в първите три години е 70% по-голяма.