Вероятно руският президент Владимир Путин не се вълнува достатъчно от изкуство, но съвсем скоро е на път да го направи, тъй като ще придобие собстевността върху колекция от картини на стойност 2 милиарда долара.

Колекцията в момента се намира в Москва и включва оригинални творби на Микеланджело, Леонардо да Винчи и Рембранд.

Ценните творби в момента са собственост на Нина Молева. Тя иска да ги даде на Путин. След разпадането на Съветския съюз, твърди Нина, колекцията е оценена със стартова цена от 400 млн. долара. Актуалната й цена от парижска аукционна къща възлиза на 2 млрд. долара.

Много са въпросите, които се въртят около колекцията. Като например – дали творбите са истински или фалшификати. Дали наистина струват цели 2 млрд. долара и как Молева се е сдобила с тях.

Нина и съпругът й Ели Белютин твърдят, че са наследили картините от дядото на Белютин, който е сценичен артист в имперска Москва. Става дума за Иван Гриньов, който посредством европейски аукциони е успял да събере уникалната колекция. Той е скрил картините в тайно таванско помещение, за да не ги намерят болшевиките и да ги конфискуват.

Когато Молева и съпругът й се преместват да живеят в дома на Иван (40 години след скриването на картините), те откриват скритото съкровище.

Към момента официални данни за съществуването на лице Иван Гриньов и че той е бил в театралните среди няма в архивите. Според някои хора, Белютин е офицер в съветските военни служби и се е сдобил с колекцията за 2 млрд. долара през Втората световна война. По това време трофеят е отнесен от Германия в Русия.

Ерик Търкуин е парижки експерт по картини и е разгледал лично колекцията.Той споделя, че никога не е чувал историята на Гриньор и че колекцията не струва дори 400 милиона долара. По думите му, става дума за творби с религиозна тематика от 16-и и 17-и век.

Каквато и да е истината около мистериозната колекция, две неща са факт: Молева иска Путин да притежава картините, както и Путин ги иска.

В момента двама полицаи стоят в колите си денонощно пред дома на Молева, за да пазят колекцията.